Opinió

LA GALERIA

Iniciativa ciutadana europea

Es fa una violació greu dels valors europeus

Mantes vegades s’ha dit i repetit que el Regne d’Espanya és una democràcia de baixa qualitat, en un procés accelerat de degradació. Fa pocs dies va arribar d’Europa un informe que deia que l’Estat espanyol és el quart començant per la cua en què menys es respecta el principi bàsic de la independència judicial. Només superaven Espanya, Eslovàquia, Croàcia i Bulgària. Doncs bé, ara ha arribat un altre moment important. Així, arran que la Junta Electoral Central prohibeix a Puigdemont, Comín i Ponsatí presentar-se a les eleccions europees, l’ANC i el Consell per la República, promogut per Carles Puigdemont, han presentat a Brussel·les una iniciativa ciutadana europea (ICE) perquè la UE actuï contra l’Estat espanyol per haver vulnerat drets fonamentals dels ciutadans.

Què és una ICE? És un procediment, un instrument de democràcia participativa que permet als ciutadans fer canvis legals en qualsevol àmbit en què la Comissió Europea tingui competències. Aquesta ICE s’ha d’interpretar com una eina en defensa de la democràcia en l’àmbit de la Unió Europea. Aquest procés només s’ha posat en marxa dues vegades contra Polònia i Hongria; s’activa un procediment sancionador (llarg i feixuc) contra les violacions a l’estat de dret previst a l’article 7 del tractat europeu. La iniciativa ciutadana europea no és fàcil d’aconseguir, l’han de presentar set ciutadans de set països diferents, i si la Comissió Europea l’admet a tràmit hi haurà un any per aconseguir un milió de signatures en set estats europeus, amb uns mínims per a cada estat; si la Comissió Europea la rebutja es pot recórrer al Tribunal de Justícia de la UE, amb seu a Luxemburg. Atès que han de ser ciutadans de set països els promotors de la iniciativa, els estats en què caldrà obtenir el milió de signatures de la petició són: Finlàndia, Suècia, l’Estat francès, Eslovènia, Alemanya i Bèlgica, a més de l’Estat espanyol.

No hi ha dubte que reclamar l’aplicació de l’article 7 del Tractat de Lisboa per una violació greu i persistent dels valors europeus és el mínim que es pot fer copsant la situació de l’Estat espanyol actual, amb presos polítics i imposició de censures diverses i degradació de la llibertat d’informació. I tal com molt bé ha explicat el representant de l’Estat francès en aquesta ICE, Gerard Onesta, si es va aplicar a Hongria o Polònia per defensar la democràcia per què no també al Regne d’Espanya?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.