Opinió

LA GALERIA

Rock & Roll Dam

El divendres 29 de juny del 1979 –per tant, aquesta setmana farà quaranta anys– van actuar a la piscina de Girona els grups Rock & Roll Dam, Maraca i Marxa, Rumba Joven i, ni més ni menys, la Tuna de la Facultat de la Medicina de Barcelona, en plena diada de Sant Pere amb cantada d’havaneres, sardinada i cremat de rom incorporats, tot plegat per 150 pessetes. Una típica festa popular de principis d’estiu i primers anys de la jove democràcia, quan aquí tothom tenia ganes de sortir al carrer i recuperar el temps perdut en matèria de llibertats i gresques, sense filar gaire prim en algunes barreges estilístiques que ara ens semblarien indigestes. Avui recordarem un dels grups d’aquell cartell, Rock & Roll Dam, que va funcionar entre el 1976 i el 1982 com una de les formacions més destacades de l’escena gironina en aquella etapa poc coneguda, coincidint amb la recta final dels progressius Atila i uns anys abans de l’explosió del rock català de Sangtraït, Sopa de Cabra i companyia.

Per Rock & Roll Dam –a la premsa de l’època també havien aparegut com Rock and Roll Damm i altres variables– van passar músics com ara Carles Nieto (baix), Santi Guerrero (guitarra), Josep Sagrera (guitarra) –conegut també com Pepe Hendrix–, Joan Casillas (guitarra), Albert Feliu (bateria) i el cantant Paco Baso, que després va deixar els escenaris per fer carrera en el món de la ràdio.

Rock & Roll Dam va irrompre en plena revolució punk i, tot i que les seves influències eren unes altres, més properes al hard rock clàssic –Deep Purple, Bad Company, AC/DC, Queen, Led Zeppelin, etc.– la seva actitud escènica i sobretot el seu so “potent i contundent, on destaquen les guitarres distorsionades i els ritmes molt marcats” –la definició és seva– van fer que el grup gironí pogués compartir programació, a principis del 1978, amb grups com ara La Banda Trapera del Río en un cicle de “vetllades de punk-rock” organitzat pel Cuc Sonat al Saló Diana de Barcelona. També el diumenge 15 de gener del 1978, Rock & Roll Dam va actuar en el primer festival punk celebrat a Girona, concretament al palau municipal d’esports, juntament amb Marxa, Mortimer, Peligro i Panotxa Rock, però un any i mig després Rock & Roll Dam va ser teloner de Triana en el concert que els andalusos van oferir a la piscina de Girona, el 14 d’agost del 1979, per tant en un ambient molt poc punk. Combinant en el seu repertori alguns temes propis amb moltes versions, Rock’n’Roll Dam no va arribar a publicar cap disc. El grup es va tornar a reunir puntualment per oferir alguns concerts el 1985, el 1987, el 1999 i el 2003, aquesta última vegada amb Jaume Grabuleda (Terratrèmol) com a cantant, al qual es van sumar un any després dues veus femenines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.