Opinió

LA GALERIA

Fira o verema?

Una mostra de vins de la comarca en la qual no hi són presents ni una quarta parts dels cellers, no és precisament un bon senyal

La Mostra del Vi de l’Empordà de Figueres, al llarg dels anys ha anat canviant el format, i millorant en molts aspectes, s’han guanyat espais i al tast de vins s’hi ha afegit el de productes alimentaris. De tot el que hi he vist i provat, en destacaria l’apartat de tastos singulars programats pel Consell Regulador de la DO Empordà, que es feia a la placeta de baix de la Rambla, amb propostes com el tast de vins elaborats amb carinyenes blanques, el de “Rabós d’Empordà 1930, el vi ranci d’un poble”, un tast divulgatiu de la descoberta de la darrera bota de vi ranci de la localitat, el de la confrontació dels vins de Garriguella amb els de Vilajuïga i els vins de Colera amb els de Calonge, el dels millors vins de l’Empordà de la Guia de Vins de Catalunya, o el tast d’alguns dels millors vins de l’Empordà, entre d’altres, i amb els quals podies gaudir i aprendre molt sobre les qualitats, els sabors, les olors i les diferències dels vins empordanesos. El que s’hi ha trobat a faltar, en relació amb altres edicions, ha estat la presència d’alguns cellers. Si no vaig comptar malament, només hi tenien parada onze, d’un total de quaranta-vuit cellers elaboradors de vins amb la DO Empordà. Una mostra de vins de la comarca en la qual no hi són presents ni una quarta parts dels cellers, no és un bon senyal i fa témer que pot acabar convertint-se en una fira que poc o res tingui a veure amb els vins empordanesos. Algú em comentava que la fira coincideix amb la verema i que els petits elaboradors no tenen prou recursos per diversificar esforços. En tots cas, caldrà que l’Ajuntament de Figueres faci una reflexió conjuntament amb els cellers i el Consell Regulador sobre el futur d’aquesta fira o si s’ha de canviar de dates. Aquesta mancança no vol dir que la mostra no ha hagi estat un èxit. Aquest any, en la seva 35a edició, la fira ha estat dedicada al polític i enòleg Eduard Puig Vayreda, que va contribuir a transformar el vi de l’Empordà tant des de la millora del producte, com també des de la difusió de la cultura del vi i de la vinya empordanesa. D’alguna manera aquest serà l’any Puig Vayreda, perquè a càrrec de l’Institut d’Estudis Empordanesos els dies a 4 i 5 d’octubre també se celebrarà un congrés d’homenatge a qui va ser alcalde de Figueres, però a banda de la seva vessant política es parlarà també de l’enòleg, el gastrònom, l’home de la cultura, la música, l’art i el periodisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.