Opinió

Keep calm

Espanyols amb la porra a la mà

La nació castellana/espanyola majoritàriament posa el domini per sobre de la democràcia

L’encert de l’última enquesta del CEO ha estat defi­nir amb clare­dat que hi ha –almenys– dues opi­ni­ons públi­ques con­tra­po­sa­des dins de l’Estat espa­nyol. L’estudi ha posat xifres a les con­tra­dic­ci­ons entre la majo­ria dels cata­lans i la dels espa­nyols i dibuixa, amb pre­cisió, que no només hi ha una per­cepció dife­ren­ci­ada sobre els matei­xos fets sinó que el con­flicte polític és, també, una con­fron­tació d’opi­ni­ons públi­ques.

Els ciu­ta­dans espa­nyols tenen la millor opinió de les ins­ti­tu­ci­ons que han encapçalat la repressió sobre Cata­lu­nya. La valo­ració de la Guàrdia Civil i el CNP (7,09, un nota­ble) que con­ce­deix la soci­e­tat de l’a por ellos s’endinsa, per con­tra, en el sus­pens (4,59) en la població que va rebre la violència. El mateix passa amb els tri­bu­nals, l’exèrcit o la monar­quia, que reben vota­ci­ons con­tra­dictòries entre l’opinió pública espa­nyola i la cata­lana.

El resul­tat final és que més enllà del con­flicte polític hi ha, sobre­tot, una con­fron­tació naci­o­nal. Una nació, la cas­te­llana/espa­nyola, està dis­po­sada, majo­ritària­ment, a situar el domini per sobre de la democràcia. I l’altre col·lec­tiu naci­o­nal, des de Cata­lu­nya, jerar­quitza els drets col·lec­tius i cívics per sobre d’axi­o­mes com la per­pe­tu­ació de l’Estat o la per­ti­nença a un espai mono­lingüe de cul­tura única. De fet, la icona essen­cial que sim­bo­litza l’Espa­nya de sem­pre, que és la monar­quia, entre els cata­lans rep una valo­ració de 2,21 sobre 10, teòrica­ment incom­pa­ti­ble amb dècades de culte a la per­so­na­li­tat de la família Borbó des dels mit­jans de comu­ni­cació de Madrid.

De tota manera, el que és subs­tan­tiu és que l’excepció no és pas l’opinió pública cata­lana, sinó la de la resta de l’Estat. Qual­se­vol enquesta a àmbit euro­peu sobre el con­flicte català dona­ria uns resul­tats molt més sem­blants als de Cata­lu­nya que els de l’Espa­nya espa­nyola. D’aquí la por real de les ins­ti­tu­ci­ons de l’Estat, inca­pa­ces de tras­lla­dar les seves per­cep­ci­ons més enllà de les seves fron­te­res men­tals i admi­nis­tra­ti­ves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.