Opinió

De reüll

Banderes i alcohol

Dinamarca i el Canadà tenen molt d’interès en l’illot de Hans

Si fumegen les xemeneies, un poble és viu. Però hi ha llocs que també tenen vida pròpia. El cas de l’illa de Hans n’és un. Aquest illot sense persones, ni vegetació, ni petroli és entre Groenlàndia (territori autònom danès) i el Canadà. No té cap interès aparent, però ambdós països se l’han disputat amb una mena de diplomàcia distesa. Res a veure amb tot allò de Perejil.

La picabaralla neix al segle XIX, amb les grans expedicions a l’Àrtic. En una hi anava un guia inuit conegut a bord amb el nom de Hans. D’aquí el nom de l’illa, en grenlandès Tartupaluk. Dinamarca defensa que aquest territori li pertany per una decisió del Tribunal Permanent de Justícia Internacional. En canvi, el Canadà sosté que aquest organisme va desaparèixer el 1946 i que la decisió no és vigent. Quan, el 1984, un representant danès va plantar-hi una bandera i hi va deixar una ampolla d’aiguardent, la resposta canadenca no va trigar. Des d’aleshores, cada estiu l’exèrcit canvia la bandera danesa per la de la fulla d’arç i hi deixa una ampolla de whisky. Poc després, Dinamarca repeteix l’operació escombrant cap a casa.

Tot i el bon humor en la coneguda com la guerra del whisky, els dos països van tancar la disputa fa més d’una dècada. Tot ve perquè el pas del Nord-oest s’obrirà aviat a la navegació i l’illa serà un lloc geoestratègic. Però apostaríem que Ottawa i Copenhaguen hi trobaran una solució. Com sempre, tot és qüestió de voluntat política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.