Opinió

LA GALERIA

L’emergència del clima

Josep Calbó, del grup d’experts en canvi climàtic a Catalunya, és molt contundent: “El millor cotxe és el que no es fabrica”

No fa gaires anys ens preguntàvem si era millor optar per un cotxe amb motor dièsel o de gasolina, i en valoràvem els avantatges i els inconvenients. Hem avançat, perquè els motors de combustió s’han perfeccionat força i els nous models són de molt baixes emissions. Avui, si ens preocupa especialment el medi ambient, encara tenim opcions menys contaminats, com els models de vehicles híbrids i elèctrics. Quan planteges aquesta qüestió a un expert en canvi climàtic, esperes que la resposta sigui una clara aposta pel cotxe elèctric. La que dona Josep Calbó, membre del grup d’experts en canvi climàtic a Catalunya, és molt contundent: “El millor cotxe és el que no es fabrica.” Ho va dir en el marc del debat Ciutadania i canvi climàtic, organitzat per la Càtedra de Responsabilitat Social de la UdG. El professor Calbó no parlava com a activista, sinó com a científic, preocupat perquè la variació del clima de la Terra va a un ritme més accelerat del que es podia preveure en un període interglacial, fet que ens porta cap a un clima molt més càlid del que tocaria. I va aportar dades reveladores de com la causa d’aquest escalfament global és provocada per l’home, amb l’emissió de gasos (especialment el CO2). I és que les conseqüències d’aquest canvi climàtic tenen efectes preocupants sobre la biodiversitat i posen en risc la supervivència d’ecosistemes amb la proliferació d’espècies invasores, canvien els patrons migratoris de les aus, amb un increment d’incendis, de la desforestació, del desglaçament, de l’increment del nivell de la mar, de la desertització de moltes zones fèrtils del planeta, amb fenòmens meteorològics extrems associats a un increment de la temperatura del planeta.

En un món globalitzat com l’actual, allò que passa a l’altra banda del planeta te efectes a casa nostra, com és el cas del temporal Glòria, que hem patit fa poc, o en un altre àmbit, com el sanitari, no podem deixar de pensar en fenòmens com el nou coronavirus. Els científics com Josep Calbó es neguen a acceptar una visió apocalíptica del clima i creuen que si es treballa en la direcció correcte, adoptant les mesures necessàries, es pot frenar l’actual procés d’emergència climàtica. En aquest sentit, tots els ciutadans en som corresponsables. En el nostre dia a dia, hi ha moltes accions que podem fer en favor del clima. El debat Ciutadania i canvi climàtic, organitzat per la UdG, és un bon exemple de les activitats que s’han de fer per sensibilitzar la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia