opinió
No més morts en va a Gaza
El brutal atac ha tingut moltes conseqüències afegides. Ha mostrat a l'opinió pública mundial la vertadera cara del bloqueig a què l'Estat d'Israel sotmet la població de Gaza des de les darreres eleccions que s'hi van realitzar
L'atac contra la flota humanitària amb destí a Gaza ha provocat una reacció gairebé unànime de la premsa mundial i del conjunt de la ciutadania, a més de moltes mobilitzacions arreu del món. La primera, la més important i irreparable conseqüència de l'acció de l'exèrcit israelià és la mort de, com a mínim, nou persones, a més dels nombrosos ferits. L'opinió pública mundial ha de superar dos riscos importants: el primer, el d'establir una doble vara de mesurar les morts derivades del conflicte, segons siguin palestins o no. I el segon, el perill de banalització de les morts i de la violència que les provoca com a conseqüència de la seva reiteració. El brutal atac, però, ha tingut moltes conseqüències afegides. Ha mostrat a l'opinió pública mundial la vertadera cara del bloqueig a què l'Estat d'Israel sotmet la població de Gaza des de les darreres eleccions que s'hi van realitzar; bloqueig constant a la població, que genera una crisi humanitària permanent, i per tant, una violació massiva dels drets més elementals de les persones.
També ha mostrat un menyspreu total pel dret internacional, ja que l'atac es va portar a terme en aigües internacionals, utilitzant mitjans extremadament violents contra una missió eminentment pacífica. Aquest menyspreu té el mateix fil conductor que l'incompliment reiterat per part de l'estat d'Israel de les resolucions de les Nacions Unides sobre els assentaments, sobre el mur construït a Palestina, sobre Jerusalem est o sobre la mateixa creació de l'estat de Palestina.
Avui l'estat d'Israel està molt més aïllat. L'estratègia de l'actual govern, que representa els sectors més radicals i intransigents de la societat israeliana, l'ha portat a dinamitar la relació especial que ha mantingut amb Turquia, ha forçat Egipte a trencar la seva parcialitat a favor de l'estat d'Israel, ha posat en una situació incòmoda l'administració americana, i per sobre de tot, dificulta d'una manera extraordinària l'establiment de converses de pau.
Per contra, aquestes morts haurien de ser definitivament les darreres. I haurien d'afavorir una sortida política dialogada, basada en el respecte pels drets humans. Aquest és el desig de la societat catalana, tal com mostra la presència de cooperants catalans a la flota atacada.
L'Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat de Catalunya ha instat aquesta setmana a la necessitat que la Unió Europea i l'Estat espanyol exerceixin la seva responsabilitat en la recerca d'aquesta solució negociada, una solució que afavoreixi la pau, la seguretat i la justícia per a totes les comunitats i nacions que conviuen a l'estat d'Israel, a Palestina i a la resta d'estats de la zona.