Opinió

A la tres

Quarantenes econòmiques

“Els països han pres mesures econòmiques disfressades de sanitàries

Una cosa que ens ha ense­nyat aquesta crisi del coro­na­vi­rus és que és com­pli­cat com­pa­rar les dades per muni­ci­pis, per comu­ni­tats autònomes i, sobre­tot, per països. És cert que hi ha unes dades que hau­rien de ser uni­ver­sals, com la que marca el risc de rebrot o la velo­ci­tat de pro­pa­gació del virus i altres, com la del nom­bre d’infec­tats i fins i tot de morts, que tenen a veure amb la manera amb què els països trac­ten –o maqui­llen– les dades. Ara, sí que hi ha unes rea­li­tats incon­tes­ta­bles. Una d’elles és que a la crisi sanitària la segueix una crisi econòmica, i social, de pri­mer ordre i que aquesta, amb major o menor mesura, està afec­tant tot el món. I també ho és que els governs estan fent mans i mànigues per inten­tar con­tra­res­tar-la, encara que sigui, a vega­des, posant en risc la salut.

I és en aquest sac, en l’econòmic, i no en cap altre, que cal posar les res­tric­ci­ons que deter­mi­nats països estan dic­tant sobre altres. Les famo­ses qua­ran­te­nes, vaja. O les reco­ma­na­ci­ons de no viat­jar a algun altre país. Els països estan tan tocats econòmica­ment que cer­quen la fórmula que tenen més a l’abast, gene­rar por amb una epidèmia, per evi­tar el turisme exte­rior i pro­pi­ciar l’inte­rior. Si hi hagués un perill més imme­diat, es tan­ca­rien fron­te­res.

Un exem­ple és el Regne Unit, que ahir va entrar ofi­ci­al­ment en recessió. És el país euro­peu amb més morts, en nom­bre abso­lut, per la Covid-19. Les auto­ri­tats estan deba­tent aquesta set­mana si dei­xen de donar les xifres per l’estrès que estan pro­vo­cant a la població. El seu govern va ser dels que van optar pel que s’ano­mena immu­ni­tat de grup, o de ramat, és a dir, dei­xar que la gent es con­tagiï per pro­vo­car que la soci­e­tat sigui immune. El col·lapse hos­pi­ta­lari i un estudi de l’Impe­rial College de Lon­dres que xifrava en 250.000 els morts per aquesta opció, els va fer variar d’opinió. La mas­ca­reta només és obli­gatòria al trans­port públic i, des de fa uns dies, als súpers. En joc hi havia els 18 mili­ons de turis­tes del Regne Unit que visi­ten l’Estat espa­nyol cada estiu. La decisió: la qua­ran­tena. I no han estat els únics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.