Opinió

opinió

SOS: comunicació eficaç contra la pandèmia

El coro­na­vi­rus ho ha can­viat tot. També la nos­tra manera de comu­ni­car. Les empre­ses i orga­nit­za­ci­ons han d’adap­tar-se als nous temps amb empenta i esforç, però també amb una bona i reno­vada comu­ni­cació.

Les reu­ni­ons pre­sen­ci­als tenen res­tric­ci­ons i ara tri­omfa el telèfon amb totes les seves pos­si­bi­li­tats: tru­ca­des, vide­o­tru­ca­des i mis­sat­ges de What­sapp. El telèfon és el gran gua­nya­dor d’aquesta maleïda crisi. Però què passa quan ningú ens con­testa la nos­tra tru­cada? Per experiència puc asse­gu­rar que els telèfons d’infor­mació d’empre­ses i ins­ti­tu­ci­ons públi­ques no estan pre­pa­rats per a tanta demanda. Les espe­res es fan eter­nes i aca­bem esgo­tats del fil musi­cal. “En breu l’aten­drem”, ens diuen. Però no ens ate­nen mai. També des­es­pera aquest estrany invent de “premi 1 si vol un pro­ducte, premi 2 si vol una altra cosa i premi 3 si vol un cafè amb llet”. Ara més que mai la ciu­ta­da­nia neces­sita infor­mació i reclama solu­ci­ons als seus pro­ble­mes quo­ti­di­ans. Les empre­ses que agi­lit­zin la infor­mació telefònica seran les grans tri­om­fa­do­res d’aquesta època.

Per cert, quin encert han tin­gut les orga­nit­za­ci­ons i ajun­ta­ments que han tru­cat als nos­tres avis per saber com es tro­ba­ven. Això sí que és bona comu­ni­cació.

Sobre les vide­o­tru­ca­des només puc dir que ara tots som fans de Zoom, Teams o Goo­gle Meet. Quins grans des­co­bri­ments! A través de l’ordi­na­dor i el mòbil estem fent reu­ni­ons, nego­cis i for­mació. M’encan­ten les vide­o­tru­ca­des, però amb un ordre del dia i una durada pac­tada (amb 60 minuts n’hi ha prou). Tin­guem cura també del nos­tre aspecte físic (cabell i roba) i del fons que uti­lit­zem (ara està de moda que es vegin lli­bres). I pro­cu­reu que la càmera us enfo­qui la cara sen­cera (és molt trist que només es vegi un ull o mitja cara). Un con­sell: abans d’una vide­o­tru­cada val la pena ano­tar en un paper les coses que volem dir. No fos cas que ens quedéssim en blanc.

I si par­lem de bona comu­ni­cació no obli­deu que webs i xar­xes soci­als han d’aga­far una nova dimensió. La gent, ho dèiem, neces­sita infor­mació. I el pri­mer que faran és mirar la vos­tra web i les vos­tres xar­xes. Tin­gueu les xar­xes al dia. Face­book, Twit­ter o Ins­ta­gram són eines impres­cin­di­bles per donar infor­ma­ci­ons d’última hora. Com si fos el 3/24.

El What­sapp empre­sa­rial, amb les seves llis­tes de difusió, també és una eina molt pràctica per expli­car notícies i ofer­tes. Però What­sapp no és una enci­clopèdia. Hem de redac­tar mis­sat­ges breus. Poques fra­ses i molt clares. I sense abu­sar de les emo­ti­co­nes.

I per als nos­tres polítics i met­ges també tinc una petició. Volem infor­mació clara, amb dades con­cre­tes i sense ambigüitats. Els mis­sat­ges no s’han d’inter­pre­tar. S’han d’enten­dre a la pri­mera.

En aquests temps de res­tric­ci­ons i mas­ca­re­tes qui millor informi s’empor­tarà la victòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.