Opinió

Tribuna

Matar (políticament) els pares

“Més enllà d’una Espanya que no té remei, els joves que han vist com a les seves institucions les han agredit i empresonat, probablement han entès que la República és essencial

La coin­cidència de dos lli­bres, el de Josep Sala i Cullell Gene­ració Tap i la bio­gra­fia novel·lada d’Alfons Quintà, de Jordi Amat, ens hau­ria de ser­vir per refle­xi­o­nar col·lec­ti­va­ment sobre l’essència i les estruc­tu­res de poder a Cata­lu­nya. En el cas del pro­fes­sor gironí, res­cata la tesi històrica­ment recur­rent que atri­bui­ria l’absència d’opor­tu­ni­tats a l’existència d’un tap gene­ra­ci­o­nal en què els bene­fi­ci­a­ris de la Tran­sició van aca­pa­rar els res­sorts de poder i decisió. Pel que fa al crític bar­ce­loní, fa ser­vir la figura tòxica d’Alfons Quintà per pene­trar en la men­ta­li­tat dels reme­na­dors de cire­res dels pares fun­da­dors de la Cata­lu­nya autonòmica.

És fàcil dis­sen­tir de les tesis de Sala i Cullell. A Cata­lu­nya, la classe social i la cape­lleta resul­ten més deci­si­ves que l’edat a l’hora d’enten­dre el recor­re­gut –i els obs­ta­cles– de cada indi­vidu. Una cons­tant històrica que des­men­teix segons quins relats esta­bleix que tenim una de les mobi­li­tats soci­als més reduïdes del con­ti­nent. Amb l’excepció de la Tran­sició, en què Cata­lu­nya va haver de recu­pe­rar-se en poc temps de la misèria fran­quista (a còpia de ser­veis públics, esco­les, uni­ver­si­tats, cen­tres de recerca, ini­ci­a­ti­ves), la cons­tant històrica, des del segle XX, és que poc més d’un de cada sis indi­vi­dus millora l’esta­tus dels seus pares. Això és el que passa quan un país ten­deix a l’endogàmia i on un bon cognom val més que dos doc­to­rats. La prin­ci­pal manera d’ocu­par bones fei­nes i espais estratègics és for­mar part d’una xarxa de poder, dis­po­sar de bon capi­tal social i, malau­ra­da­ment, aca­tar feu­da­lis­mes o man­da­ri­nat­ges.

Per la seva banda, Amat, mit­jançant el per­so­natge Quintà, ens mos­tra aquest eco­sis­tema tòxic que va repre­sen­tar la Tran­sició. El pecat ori­gi­nal del Règim del 78 nos­trat con­sis­tia en què es van ocu­par unes estruc­tu­res de poder per­ver­ti­des prèvia­ment per la cor­rupció moral i econòmica de la dic­ta­dura. Haver here­tat l’edi­fici enru­nat del fran­quisme (amb els ocu­pes fran­quis­tes a dins), sense capa­ci­tat de fer net, va impli­car la cons­trucció d’una democràcia coixa i hipo­te­cada. En aques­tes con­di­ci­ons, era obvi que, més enllà de l’opor­tu­ni­tat que va impli­car el salt enda­vant econòmic (gràcies sobre­tot a la mul­ti­pli­cació de l’ocu­pació pública i la gran millora del sis­tema edu­ca­tiu), el crei­xe­ment i la capa­ci­tat del país tenien un límit. Quan es va exhau­rir l’embran­zida, amb les estruc­tu­res encara con­ta­mi­na­des, va aparèixer aquesta volun­tat difusa de rup­tura i pro­jecte de futur.

Aquesta volun­tat rup­tu­rista s’ha traduït en el pro­jecte inde­pen­den­tista. Només amb una República capaç de tren­car amb les hipo­te­ques fran­quis­tes del pas­sat és pos­si­ble un país dife­rent i millor, amb noves regles del joc. De fet, en els dar­rers anys ens hem tro­bat que el car­rer ha empès les ins­ti­tu­ci­ons (par­tits, sin­di­cats i patro­nals tra­di­ci­o­nals, poder econòmic, admi­nis­tra­tiu, mediàtic...) i aques­tes s’han espan­tat. No per la por a la repressió, sinó perquè temen que un canvi en la cor­re­lació de for­ces els aparti dels espais de poder d’una nova Cata­lu­nya des­a­com­ple­xada i més abo­cada al futur que pen­dent del pas­sat. Això podria expli­car el col·labo­ra­ci­o­nisme Vichys­soise de deter­mi­na­des ins­ti­tu­ci­ons i per­so­na­li­tats o la repressió poli­cial on sovint la mateixa Gene­ra­li­tat es per­sona com a part.

L’octu­bre deL 2019, amb el Tsu­nami Democràtic, ha estat un epi­sodi més trans­cen­dent del que podríem pen­sar. Per a tota aquesta gene­ració exclosa pel que Sala i Cullell con­si­dera la gene­ració tap (i el Règim del 78 nos­trat), va repre­sen­tar una epi­fa­nia. No només ens hem tro­bat un tren­ca­ment emo­ci­o­nal amb Espa­nya (cer­ti­fi­cat el Pri­mer d’Octu­bre), sinó la consciència que, per pren­dre les reg­nes del propi destí, caldrà matar freu­di­a­na­ment, política­ment, soci­al­ment, acadèmica­ment, el pare. Més enllà d’una Espa­nya que no té remei, els joves que van veure com a les seves pròpies ins­ti­tu­ci­ons les van agre­dir, empre­so­nar, pro­ces­sar en una dinàmica de pre­va­ri­cació moral ver­go­nyant, pro­ba­ble­ment han entès que la República és essen­cial, encara que pri­mer hagin d’eli­mi­nar els monàrquics reme­na­dors de cire­res, els Quintà adhe­rits a les pròpies ins­ti­tu­ci­ons i estruc­tu­res de poder cata­la­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.