Editorial

L'atur no s'agreuja, però això no vol dir que anem bé

Les dades sobre l'atur registrat al juny publicades divendres no poden ser considerades negatives, ja que s'acumulen tres mesos de descensos: el descens en relació amb el maig és el més alt des de 1997 i no pot ser atribuït només a l'augment de la contractació per la temporada turística, perquè hi ha baixes importants en la indústria i la construcció.

Però tampoc n'hi ha per començar a llançar coets, malgrat que el president Montilla asseguri que hi ha bones raons per poder anar recuperant la confiança. S'ha de tenir en compte que a Catalunya hi ha més de 550.000 demandants de feina, un 13,5% més que un any abans, i a la tardor es veurà si s'ha tocat fons o si hi ha una altra recaiguda de l'activitat econòmica pel doble efecte del descens de la demanda provocat per l'increment de l'IVA i de les retallades addicionals en la despesa pública a què obliga el govern espanyol.

D'altra banda, l'evolució de la contractació durant el mes passat ha estat utilitzada pels sindicats per carregar contra la reforma laboral. Diuen que si la contractació augmenta quan hi ha feina, és senyal que no calia canviar la legislació, i assenyalen, a més, que si la contractació total augmentat un 4% anual mentre que la indefinida baixa un 9%, això demostra que els canvis introduïts no han fet més que incentivar les empreses a continuar la seva estratègia de competir en baixos costos laborals i en la precarietat de les condicions de treball amb contractes temporals i debilitant la negociació col·lectiva. El govern espanyol, mentrestant, s'escuda en el fet que és massa aviat per analitzar els efectes d'una reforma que va entrar en vigor el dia 17.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.