Opinió

A la tres

17.044

“Discutim menys l’anècdota de les mesures de Cap d’Any i més sobre què fer per evitar més morts per la Covid-19

La del titular és la xifra total de víctimes mortals, fins ahir, per la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya des del 6 de març, el dia en què es va certificar la primera mort, una dona de 87 anys, veïna d’Alella, que va traspassar a l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Tot el que envolta la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la Covid-19 té una dimensió tan bèstia que sembla que aquesta xifra, la de víctimes mortals, recordem-ho, ha passat a un segon, o tercer, nivell, i que importa molt més l’horari d’obertura de les botigues o la xifra de facturació perduda en qualsevol sector. I, tot i que aquestes, i, sobretot, les de la gent abocada a l’atur, als serveis socials o la beneficència, són xifres alarmants i que mereixen tota l’atenció, no crec que hagin de desplaçar la de les víctimes mortals, la que mostra la cruesa real d’aquesta pandèmia.

Durant l’any 2019 van morir a Catalunya 64.547 persones. Enguany, en només deu mesos de pandèmia, ja han mort el 27% d’aquesta xifra. I el 17.044 no aguanta gaire comparacions amb les xifres d’altres xacres socials que pateix la societat actualment: l’any passat van morir 171 persones en accidents de trànsit a les carreteres i 257 van perdre la vida en qualsevol via l’any 2018; els experts calculen que cada any moren a Catalunya 9.000 persones a causa del tabac i 17.540 van morir l’any 2019, en 12 mesos, a causa de càncers, tot i que molts van ser de pulmó i, per tant, aquests ja estarien a la llista dels morts pel tabac. Fins i tot una altra xacra de la nostra societat actual, la violència masclista, va registrar 13.069 víctimes, en diferent grau, l’any 2019.

Cadascú passa el dol com pot –i s’ha de passar–, però segurament avui, que és Cap d’Any i estem discutint si el toc de queda hauria de ser a les dotze o la una de la matinada, quina bajanada!, estaria bé tenir un moment de pausa per recordar totes aquestes persones que avui ja no són entre nosaltres i plantejar-nos fer el possible perquè la xifra pugi, perquè ho farà, d’una manera menys esfereïdora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia