Editorial

Trump i l’assalt al Capitoli

Les proclames del president Donald Trump insistint que havia guanyat les eleccions presidencials del novembre passat i encoratjant els seus seguidors a mobilitzar-se contra la ratificació oficial del guanyador demòcrata, Joe Biden, van culminar ahir amb l’assalt al Capitoli, a Washington. Un intolerable cop a un dels règims democràtics més consolidats del món, que demostra, com va recordar ahir a la nit el president electe, que la democràcia és una conquesta molt fràgil i que cal preservar-la amb força. Als Estats Units i a la resta del món.

El president Trump hauria de respondre de l’assalt d’ahir davant la justícia i, segurament, plantejar-se la seva dimissió immediata. La seva implicació en la insurrecció contra els representants del poble és massa evident perquè en defugi d’assumir la responsabilitat. El fet de no haver assumit la derrota –encara fa uns dies intentava manipular un alt càrrec de l’estat de Geòrgia– i mantenir-se ferm en teories conspiratives sobre la clara victòria demòcrata han alimentat un sector de la societat nord-americana que s’ha cregut, directament, les mentides del president. El més greu de tot, però, és que ni ahir a la nit Trump va reconèixer que havia perdut les eleccions i, en un breu discurs enregistrat, es va limitar a demanar als seus seguidors que tornessin a casa, mentre els deia que tenia ben present els seus sentiments. Un comportament absolutament irresponsable d’un mandatari que ha perdut completament el nord. Res a veure amb la compareixença, uns minuts abans, del president electe, Joe Biden, amb un discurs en què va defensar, com tocava, els grans valors de la democràcia americana.

Constatar, finalment, amb certa estupefacció, la facilitat amb què els manifestants van poder trencar el feble cordó policial i entrar al Capitoli. Una seguretat que contrasta amb la que hi va haver fa uns mesos amb les protestes del Black Lives Matter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia