Editorial

Les necessàries ajudes per la Covid

La important crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19 ha deixat en evidència la fragilitat econòmica d’estats com l’espanyol, incapaços d’oferir el suport i les ajudes necessàries a les empreses perjudicades pels tancaments obligats o, simplement, pel descens de l’activitat a causa de la crisi sanitària. Així, respecte a d’altres estats europeus, els indicadors espanyols són clarament inferiors als de països com Alemanya, França, el Regne Unit o Itàlia en l’impuls fiscal –la despesa pública addicional–, en els ajornaments d’impostos i cotitzacions a la Seguretat Social i, finalment, en la implementació d’altres mesures d’injecció directa. Espanya, a diferència d’aquests estats europeus, s’ha quedat molt curta –un 12,2% respecte del 24,3% d’Alemanya, per exemple– en aquest últim apartat, tenallat el govern espanyol per una situació econòmica no òptima que s’arrossega encara de la crisi del 2008 i pel gran endeutament públic. Tot plegat comportarà, amb tota seguretat, un retorn molt més lent a la normalitat un cop es controli la pandèmia i, naturalment, un perjudici més gran per a molts empresaris i autònoms.

En aquest sentit, cal recordar que si Catalunya pogués disposar de tots els recursos que genera –una llarga reivindicació del país–, segurament hauria pogut afrontar molt millor la crisi generada per la pandèmia i hauria pogut aplicar mesures més contundents, però amb les ajudes necessàries als sectors afectats.

Per si tot plegat no fos prou insuficient, cal afegir-hi la mala gestió de l’administració dels ERTO, amb retards en els pagaments, un fet que, després de deu mesos de l’inici de la pandèmia, està generant greus situacions d’angoixa afegida a molts treballadors. D’altra banda, els afectats pels ERTO no disposen tampoc –com sí que tenen en altres països com ara Itàlia, França o Alemanya– de mesures complementàries, com ajornaments d’impostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia