Editorial

El final de l’exili d’Adrià Carrasco

El final de l’exili d’Adrià Carrasco, mesos després de l’absolució de Tamara Carrasco, tots dos membres dels CDR, tanca un dels capítols més explícits i reveladors del que han estat i continuen sent els més de tres anys acumulats de repressió de l’Estat espanyol a Catalunya arran de la celebració del referèndum de l’1-O. El seu cas s’emmarca en l’ofensiva politicojudicial contra l’independentisme, que ha disparat contra el govern, el Parlament, l’administració de la Generalitat, el poder local o l’activisme de base d’entitats com ara l’ANC, Òmnium o l’AMI, dels CDR autoorganitzats o dels ciutadans en general. El que va començar amb una acusació de terrorisme, un dispositiu policial grandiloqüent i un judici mediàtic sumaríssim ha acabat en res de res per una cosa tan simple com que era mentida. Es tractava de criminalitzar l’1-O i el procés sobiranista en tots els fronts, per liquidar l’amenaça independentista. I, amb aquest objectiu d’estat, s’han traspassat totes les línies vermelles de l’estat de dret que ha calgut traspassar.

Argumentar que la mateixa justícia ha posat les coses al seu lloc resulta, si més no, excessivament conformista. En un Estat que es diu democràtic no és assumible l’arbitrarietat, la intencionalitat política i la impunitat amb què la policia, la fiscalia i els jutges s’han arrogat el dret d’acarnissar-se amb dos joves com la Tamara o l’Adri, robant-los tres anys de llibertat, feina, família, amics o projectes, tres anys de la seva vida que ningú no els pot tornar ni compensar de cap manera. L’estat de dret ho és en la mesura que és capaç de protegir els drets dels ciutadans i la seva presumpció d’innocència, davant la capacitat de la Guàrdia Civil i de la fiscalia per acusar a l’engròs i la poca voluntat de determinades instàncies judicials per filtrar o limitar aquesta capacitat. L’arxivament a l’Estat espanyol del cas Carrasco i el rebuig a Bèlgica de l’extradició del conseller Lluís Puig són símptomes d’un mateix mal que afecta greument la competència del sistema judicial i la credibilitat de l’estat de dret a Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia