Editorial

Vergonya per un judici inaudit

El judici que va començar ahir al jutjat penal número 11 de Barcelona contra els cinc membres de la Sindicatura Electoral de l’1-O és una altra mostra de la causa general contra l’independentisme, especialment contra els que d’una manera o altra van donar suport o van participar en el referèndum. Jordi Matas, Marta Alsina, Marc Marsal, Josep Pagès i Tània Verge van haver de seure ahir al banc dels acusats amb una petició de dos anys de presó per “usurpació de funcions” i nou mesos de presó per “desobediència greu a l’autoritat”. Alternativament, la fiscalia demana que siguin condemnats a una multa econòmica per desobediència a resolucions judicials, i a un any d’inhabilitació per a supervisar processos electorals. Les peticions de penes són una barbaritat i una autèntica vergonya que la fiscalia està disposada a entomar a canvi que el procés serveixi de càstig i venjança contra els acusats i d’amenaça amb vista a futures iniciatives. De fet, els cinc síndics encausats ja n’estan pagant una injusta pena des de fa més de tres anys i mig, quan la fiscalia va presentar la querella, la primera contra l’organització del referèndum.

La condició d’acadèmics o juristes dels cinc acusats, que havien de vetllar per la transparència i el bon funcionament del referèndum, atorga al judici un element inaudit en la causa contra l’independentisme. S’atempta contra la llibertat acadèmica perquè cap dels síndics exercia un càrrec públic. Eren, són, professionals de l’àmbit acadèmic i jurídic que van decidir col·laborar amb les institucions públiques per a l’exercici d’un dret. Aquest fet ha provocat, a banda de la solidaritat del sobiranisme, la reacció de destacades organitzacions internacionals del món acadèmic, perplexes pel fet que s’arribi a judici i escandalitzades pel fet que se’ls demanin penes de presó. Amb tot, l’acusació pública és refractària a la vergonya internacional i ha mantingut l’acarnissament, malgrat que la Fiscalia General de l’Estat ha passat de les mans del PP a les del PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia