Opinió

Tribuna

Les trinxeres

“Culpables són aquests mal anomenats estrategs de la nomenclatura dels partits que posterguen el bon govern a les pures aparences, al pervers retorn a les trinxeres de la confrontació entre feixistes i comunistes

Els des­as­tres de la política s’unei­xen a la mar de fons de la pandèmia. Els pri­mers agreu­gen els altres. Si en pèssi­mes con­di­ci­ons es tracta de com­ba­tre la Covid-19, els nos­tres defi­ci­ents gover­nants empre­nen la tasca amb els pit­jors ins­tru­ments. Sem­bla com si el vell con­sell de la bur­ge­sia cata­lana hagués ins­pi­rat la genètica de la política espa­nyola d’avui: “El fill amb menys talent, a la política.” Ni més ni menys és la collita dels nos­tres supo­sats pro­homs i dones que il·lus­tren l’actual des­ga­vell polític. No hau­ria cre­gut mai que tor­na­ria a viure un clímax social sem­blant al dels anys qua­ranta de la post­guerra, tot i que amb menys espe­rança.

A ningú el poden sor­pren­dre les dades de referència. N’hi ha per espan­tar-se, si ens ate­nim a la seva enti­tat i a la seva sim­bo­lo­gia. L’analítica no garan­teix un excés d’expec­ta­ti­ves. Veiem els fets: un terç de les empre­ses espa­nyo­les (pimes i autònoms) podrien des­a­parèixer i un atur dis­pa­rat de més de 5 mili­ons de per­so­nes dei­xen entre­veure nuvo­la­des molt fos­ques sobre el futur de la soci­e­tat. Els ERTO han estat un pal·lia­tiu que només endar­re­reix la des­trucció d’un altre milió de llocs de tre­ball; nom­bro­sos grups hote­lers en venda; més de 130.000 esta­bli­ments d’hos­ta­le­ria a punt de tan­car o defi­ni­ti­va­ment tan­cats, etcètera. La con­clusió és demo­li­dora: tota una classe mit­jana nas­cuda entre els anys 1965 i 1980 s’enfonsa, i en el millor dels casos es des­cons­tru­eix per incre­men­tar les mas­ses neces­si­ta­des que nodrei­xen les cues de fam de Càritas, Creu Roja, les parròquies de l’Església catòlica, que la mes­qui­nesa dels “soli­da­ris” del comu­nisme ata­quen o menys­preen. Hi ha qui té la con­vicció que al comu­nisme i als cha­vis­tes pode­mi­tas acu­llen tota la vagància que no res­pon a l’esforç, se non è vero, è ben tro­vato.

Algú pot sor­pren­dre’s que s’hagi esfu­mat l’espe­rança? Que necis són els polítics que cre­uen que el poble és cec i sord davant un diluvi de fal­se­dats, vitu­pe­ris i men­ti­des que diària­ment ens pro­di­guen. Si el poble guarda silenci és perquè pateix. Si exis­teix avui cert marasme és perquè aflora la tem­pesta per­fecta. Si no fa justícia pel seu compte, és només perquè tem les represàlies. No obs­tant això, deu suïcidis es pro­du­ei­xen cada dia i sis de cada deu ciu­ta­dans patei­xen depressió o simp­to­ma­to­lo­gies psíqui­ques. La letal com­bi­nació de la “pluja àcida” política, del mamo­neo dels gover­nants, de la injustícia dels favo­ri­tis­mes, del descrèdit de tota auto­ri­tat, amb l’eclipsi de tan­tes lli­ber­tats, sota el pre­text de la pandèmia, ens abo­quen sense cap mena de dubte al màxim expo­nent de decadència després de la Guerra Civil.

Els ins­ti­tuts de pole­mo­lo­gia i pros­pec­tiva xifren ja en dues dècades el procés de dete­ri­o­ra­ment i decadència de la nació espa­nyola. Un tren­ca­ment històric que esbo­ci­narà la cohesió social i la pro­jecció de futu­res gene­ra­ci­ons. Podria ser aquest la fi del destí tràgic de la democràcia?

Cul­pa­bles són aquells cecs i indo­cu­men­tats polítics que ens retor­nen al “pro­gres­sisme” de les dues Espa­nyes d’Anto­nio Mac­hado. Cul­pa­bles són les elits que aban­do­nen el vai­xell per tal de sal­var els seus estris i patri­mo­nis en bancs estran­gers i en fons inter­na­ci­o­nals d’inver­si­ons. Cul­pa­bles són els il·lumi­nats que enga­nyen els seus fidels amb el fals inde­pen­den­tisme. Cul­pa­bles són aquells que pro­di­guen l’insult en els par­la­ments i neguen la mirada a la rea­li­tat. Cul­pa­bles són els par­tits polítics que pro­fe­rei­xen fal­ses pro­me­ses i s’enfon­sen en els aigua­molls de cor­rupció i interes­sos egois­tes, la volun­tat i espe­rança dels seus votants. Cul­pa­bles són aquests far­sants que, lluny de pro­moure el bé comú dels ciu­ta­dans, pro­cu­ren pel seu interès ego­ista a costa del des­man­te­lla­ment de l’estat del benes­tar. Cul­pa­ble és aquesta pros­ti­tució del sis­tema que fa pre­val­dre l’egòlatra ins­tru­men­ta­lit­zació del “dis­curs” per damunt dels interes­sos soci­als. Cul­pa­ble és el ges­tor de la política de màrque­ting en lloc d’imple­men­tar l’autèntica acció de gover­nar.

Final­ment, cul­pa­bles són aquests mal ano­me­nats estra­tegs de la nomen­cla­tura dels par­tits que poster­guen el bon govern a les pures apa­ren­ces, a les ocurrències noci­ves, al per­vers retorn a les trin­xe­res de la con­fron­tació entres fei­xis­tes i comu­nis­tes. Aquest pro­gres­sisme i la carència d’ànima de Pedro Sánchez ens han tor­nat de nou al maleït forat de les trin­xe­res. La tem­pesta per­fecta dels necis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.