Editorial

L’autodeterminació és un dret

El Tribunal d’Apel·lació del Quebec acaba d’avalar la totalitat de la llei de l’Assemblea Nacional quebequesa que garanteix el dret inalienable dels ciutadans del Quebec a exercir l’autodeterminació en un referèndum i que estableix el criteri del 50%+1 de vots favorables per validar la independència de la província, actualment part del Canadà. La resolució, a banda de confirmar la constitucionalitat de la norma tal com ho havia fet en primera instància el Tribunal Superior l’any 2018, és un cant a la democràcia real, que és aquella que posa la decisió sobre el govern i l’organització d’un territori en mans dels seus ciutadans sense buscar excuses, que sempre responen a d’altres interessos. En aquest cas, es tracta de la decisió sobre “l’estatus jurídic del Quebec” i, en aquest sentit, certifica que són els ciutadans del Quebec, no pas els de tot el Canadà, els qui han de ser consultats en un referèndum, i també explicita el que és obvi en democràcia, i és que aquest referèndum es guanyaria amb el 50% mes 1 vot, no pas amb les majories reforçades que es reclamen només des de l’unitarisme militant.

El debat de fons és justament el que contraposa prioritzar la unitat per interessos econòmics, demogràfics, estratègics o nacionals, o bé respectar els principis de la democràcia i el dret a l’autodeterminació dels pobles. Perquè són aquells interessos els que dicten les constitucions democràtiques que no reconeixen, prohibeixen o dificulten l’exercici d’aquest dret fonamental inclòs en la Carta de Nacions Unides (1945) i en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (1966). I són també els defensors d’aquells interessos els que ho justifiquen amb imaginàries limitacions com ara que el dret a l’autodeterminació només és aplicable a les colònies. Un fals argument desmentit a Noruega, a Islàndia, a les repúbliques bàltiques, a les balcàniques, a Ucraïna, a Txèquia i Eslovàquia, a Escòcia i al Quebec, on la llei ara validada judicialment protegeix explícitament aquest dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia