Editorial

El pacte antifeixista s’esquerda

El Parlament de Catalunya afronta en aquesta legislatura el repte de gestionar des de la radicalitat democràtica l’entrada a l’hemicicle dels diputats d’una formació nostàlgica del franquisme com és Vox, que utilitza un discurs anticatalà, racista, xenòfob, masclista i homòfob, i que se situa explícitament al marge dels ideals democràtics i progressistes, que són tret essencial de la societat catalana i d’aquesta institució que la representa des de fa segles. Fruit d’aquesta sensibilitat, l’11 de març passat, cinc dels vuit partits de l’hemicicle (Junts, ERC, PSC, CUP i ECP) van signar un acord sota el lema ‘Per un Parlament compromès amb la democràcia, els drets i la diversitat ’ amb l’objectiu fonamental de no normalitzar la presència d’aquesta formació i del seu discurs dins la cambra, amb el que això comporta de combat frontal dels seu argumentari demagog i manipulador, de no col·laboració en cap iniciativa i de minimització de la seva capacitat d’influència i protagonisme en l’activitat del Parlament.

La primera decepció va ser l’absència de l’acord del PP i Cs, tot i no ser cap sorpresa, tenint en compte l’aliança que mantenen amb Vox en altres parlaments de l’Estat i que es va visualitzar en la fotografia de la plaça de Colón de Madrid ara fa dos anys. La segona decepció ha estat la poca consistència del pacte, si més no per la negativa del PSC a explorar fórmules per minimitzar la quota institucional de Vox, ja sigui en els senadors de designació autonòmica, com en comissions i altres instàncies. Òbviament, el PSC és molt lliure d’actuar com cregui convenient i tenir una estratègia pròpia, però trencar de bon començament la unitat d’acció anunciada en el pacte de l’11-M resta credibilitat a les intencions del PSC en aquesta qüestió. Acceptar amb normalitat la presència institucional de Vox sense utilitzar tots els mecanismes a l’abast per combatre-la o minimitzar-la potser tingui per als socialistes algun valor instrumental aquí o al Congrés, però és el pas immediatament anterior a normalitzar la seva presència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia