Tribuna
Vacunació i recuperació econòmica global
La recuperació econòmica depèn de la superació de la pandèmia. Ens enganyaríem si penséssim que superant el problema en un determinat grup de països, els desenvolupats, ens podem oblidar de la resta del món. No hi ha un final a la crisi econòmica sense un final, a nivell global, de la crisi sanitària. Els darrers mesos s’han donat molt bones notícies. La comunitat científica ha estat capaç de proveir diverses vacunes que són eficaces contra el virus. I als països on la taxa de vacunació és més elevada, la vida sembla tornar a la normalitat. Però és un miratge, la vida i l’economia no podran tornar a la normalitat fins que tots els països puguin tornar a la normalitat. En alguns països les variants del virus fan que l’epidèmia estigui en fase molt expansiva. Els viatges internacionals estan molt restringits i les disrupcions en el transport internacional estan provocant escassetat de determinats productes i encareixen els costos de producció. Una altra bona notícia és que la capacitat de producció de vacunes farà possible la vacunació, entre el 2021 i el 2022, de 3.500 milions de persones, el 45% de la població mundial. El repte és fer arribar aquestes vacunes a tots els països.
Les taxes de vacunació avancen de manera dispar. I, seguint la inèrcia actual, aquestes diferències entre països es mantindran al llarg del 2021 i del proper 2022. Si la vacunació continua amb aquesta pauta és molt possible que la pandèmia no se solucioni i que inclús aquells països que hagin assolit nivells alts de vacunació puguin veure amenaçats el seus guanys. Hi ha una alta possibilitat que el virus faci mutacions a les zones del planeta on l’epidèmia no està sota control, i que les mutacions el facin resistent a les vacunes utilitzades als països rics. Això provocaria noves onades de la malaltia.
És imprescindible la coordinació a nivell global. Aquest mes de maig l’FMI ha fet pública una proposta molt concreta per actuar en tres camps: primer, la vacunació del 40% de la població a tots els països del món al llarg d’aquest any 2021, arribant fins al 60% el 2022; segon, prendre mesures per augmentar i diversificar la producció de vacunes, i tercer, garantir la realització generalitzada de tests i seguiment de casos.
Les dades reals de Estats Units, el Regne Unit o Israel mostren que, amb un 60% de la població vacunada, la dràstica reducció del nombre de casos greus, d’hospitalitzacions i de la mortalitat permet gairebé recuperar la normalitat social i econòmica. La majoria de països rics o amb rendes mitjanes s’encaminen cap a aquestes xifres el 2022. Però no la resta de països.
l’FMI estima que el cost d’aquestes mesures és de 50.000 milions de dòlars. Una quantitat molt gran però que queda en no res si es compara amb els 9 bilions de dòlars en guanys de producció que suposaria aconseguir una recuperació econòmica plena el proper any i mig (una relació cost-benefici de 180 a 1!). El pla proposat té les característiques del que en economia anomenem un bé públic. En aquesta situació, la resposta més adequada és la utilització de subsidis directes. Això també permetrà que els països més pobres no quedin enrere.
l’FMI és clar. El pla requerirà que els països rics, els organismes internacionals i algunes institucions filantròpiques hi posin diners de la seva butxaca i també facin donacions de vacunes. A més, caldrà fer inversions de risc sense un retorn garantit. També especifica que els països del G20 han d’aportar immediatament 4.000 milions de dòlars al programa Covax, fer donació de mil milions de dosis de vacunes aquest any 2021 i comprometre’s a mantenir la lliure exportació de vacunes.
l’FMI és optimista i creu que si el pla es porta endavant es podrà evitar que l’epidèmia faci un rebrot i es podrà mantenir a nivell global la pauta de normalització iniciada en alguns països. En aquest cas, també l’economia global podria recuperar la seva activitat normal i deixar enrere la recessió el proper 2022. Però sense aquesta actuació decidida i altruista del països rics (inclosa la UE) la possibilitat de recuperar l’economia és molt més baixa. Haurem estat capaços de trobar i produir una vacuna per a la Covid en un temps rècord i no serem capaços de fer-la arribar a tots els països? Seria imperdonable.