Opinió

opinió

Renovables sí, però no pas així

A l’acte de l’Escala es va apostar per un model energètic com el d’Alemanya

El dissabte 29 de maig a l’Escala hi hagué una manifestació amb multitud de gent i sectors que demanaven una transició energètica prenent com a base un model descentralitzat i de consum local. El lema de la concentració, Renovables sí, però no pas així, posa en relleu el rebuig al model de desplegament de projectes fruit del decret llei 16/2019 d’impuls a les energies renovables.

Aquest acte, entre molts d’altres del mateix caire arreu del nostre país, s’encavalca amb les declaracions i intencions polítiques del nou govern de la Generalitat de Catalunya. En el discurs d’investidura al Parlament, el MHP Pere Aragonès va establir les quatre parets mestres de la Generalitat Republicana, que són la transformació social, feminista, verda i democràtica. Va dir literalment: per començar a posar fre i començar a revertir amb tota la urgència el canvi climàtic confrontant la conversió del model energètic, fent una aposta decidida per l’economia verda i sobretot provocant un canvi cultural de com produïm i com consumim com a societat. Si hi superposem l’acord d’ERC i la CUP, i també el de Junts per Catalunya, s’entreveu clarament que la intenció del govern és remar en la mateixa direcció que les reivindicacions del territori. El 29 de maig passat, a la bella població de l’Escala, ecologistes, pagesos, administracions locals, sector econòmic i turístic van apostar cap a un model descentralitzat energètic com el que està realitzant Alemanya.

La frase de l’acord que diu “Aprovació de la llei de transició energètica per a una energia neta, democràtica i de Km 0, en coherència amb els objectius establerts a la llei de canvi climàtic” dificulta la possibilitat d’aprovar els grans projectes, sota el control d’oligopolis i transnacionals, que mitjançant línies d’alta tensió es connecten directament als grans centres de transformació que, a les comarques gironines, connecten la MAT (línia de molt alta tensió), que és a Santa Llogaia d’Àlguema.

Catalunya té encara poca cultura de rendició de comptes dels discursos polítics vers la política aplicada. Considero que és el moment de posar sobre la taula aquests deures ciutadans i donar resposta a un altre pilar dels fonaments de la Catalunya Republicana, la transformació democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.