Editorial

Anuncis, acords i fets

L’anunci d’un acord per a l’ampliació de l’aeroport del Prat, condicionat al vistiplau de la Comissió Europea, va passar al davant ahir del contingut de la primera reunió bilateral Estat-Generalitat, que se celebrava després de tres anys de no haver tingut lloc. L’acord es va forjar en una reunió secreta, al matí, entre el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. Preveu que es desbloquegi la inversió de 1.700 milions d’euros i recull que Catalunya tingui un aeroport intercontinental, interconnectat per alta velocitat ferroviària amb Girona i Reus. El projecte i la milionària inversió estant condicionats, però, al fet que ho validi la Comissió Europea pel que fa a l’afectació d’espais protegits, especialment la zona de la Ricarda. Caldrà veure, doncs, com s’acaba concretant el projecte i la inversió, condicionada a una consulta prèvia a Brussel·les.

En tot cas, no deixa de ser sorprenent que l’acord arribi unes hores abans de la tan esperada reunió bilateral que des de La Moncloa s’ha qualificat d’amable, constructiva i honesta i des del govern s’ha considerat clarament insuficient. En realitat, fins que no n’arribi un resultat concret, que es pugui palpar, l’èxit de la reunió de la bilateral és la fotografia que se n’ha pogut fer tres anys després que se celebrés l’última. És cert que sense la fotografia no hi ha possibilitat d’acords i que els temes que el govern ha portat a la reunió són importantíssims, de gran transcendència, però també ho és que els precedents, l’experiència acumulada, ens menen a l’escepticisme. Si més no, ens duen a la necessitat de veure’n els resultats abans de dir blat. És una fotografia que s’emmarca en l’oportunitat que el govern català i l’espanyol han decidit donar al diàleg, més per força que de grat, però la desconfiança respecte del compliment dels compromisos és fonamentada. Per això, cal diferenciar els anuncis d’acords i les declaracions d’intencions dels fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia