opinió
L’aposta de Lloret per la cultura
El Festival SOM de Mar a Lloret de Mar, amb un potent cartell amb noms com ara Els Amics de les Arts, Pasión Vega o Marina Rossell, tancarà un estiu ple de propostes culturals a Lloret.
Lloret ha fet una aposta per la cultura. De fet és el segon any que aposta per la cultura com a segell identitari de qualitat. I encara amb mancances, l’aposta és digna de celebrar. La cultura local, les manifestacions culturals i patrimonials, la música, les arts escèniques… reforcen la identitat cultural de pobles i ciutats. Apostar-hi és apostar pel futur d’un municipi, és apostar per la seva gent, la seva salut i el seu benestar.
Que la programació cultural de Lloret en els darrers dos anys hauria de ser més coordinada? Cert. Que hauria d’arribar als sectors més desafavorits? Cert. Que hauria de fer una aposta més clara per la creació? Més que cert. I absolutament necessari. Que hauria de respondre a objectius educatius? També, molt cert. Però qui programa cultura avui dia està posant les persones en el centre de les seves polítiques a través d’una poderosa eina de transformació social, i això no és gens banal. Qui actualment aposta per la cultura té a les seves mans l’eina més útil per a la cohesió social i la inclusió, té a les seves mans un autèntic motor econòmic i social. I que Lloret ho faci em satisfà gratament.
A Lloret hi ha hagut aquest estiu visites guiades per a donar a conèixer el patrimoni, música, teatre, circ, cinema, recitals, fins i tot un espectacle amb drons. Gairebé cada dia de la setmana durant dos mesos hi ha hagut una proposta cultural al municipi. Lloret està veient multiplicada la seva inversió en cultura quan municipis propers, com Vidreres per exemple, l’ha retallat gairebé al 90%. Celebro aquesta aposta per la cultura de Lloret i desitjo que continuï i s’ampliï. Una societat més culta és també una societat més democràtica i més oberta. Més disposada a interrelacionar-se i a comprendre els altres.
És bonic viure i participar d’aquest moment que ha engegat Lloret. Perquè els beneficis col·lectius que genera la cultura són múltiples. Perquè en temps de pandèmia, la cultura hauria d’estar al centre de les respostes. Perquè invertir en cultura és invertir en la seva gent.