Opinió

opinió

Renovables sí, però no així!

Manquen catàlegs de béns dins el marc del planejament urbanístic municipal

Darrerament el país s’està posant en marxa davant la necessitat de fer front a l’emergència climàtica que estem patint. Les estadístiques ens estan demostrant que el cicle energètic actual és altament contaminant, i la proposta dels governs passa per fer el trànsit dels combustibles actuals cap a les energies renovables. Els deures han d’estar totalment acabats d’aquí a 30 anys, tal com exigeix la normativa que ha desplegat la mateixa Generalitat de Catalunya.

Les polítiques energètiques de generació i distribució, així com els models de consum, estan sobre la taula. D’aquí que per tot Catalunya hagin sorgit diversos projectes empresarials de construcció de plantes de captació d’energia solar i de parcs eòlics. Lamentablement, però, aquests s’han fet de manera interessada, indiscriminada, desordenada i poc respectuosa envers el nostre patrimoni natural i cultural.

La Generalitat de Catalunya, i per derivació les administracions locals i comarcals, té les competències exclusives en matèria de protecció patrimonial. Veiem, però, com aquestes entren clarament en discòrdia amb les de foment i gestió de les energies renovables. Davant de tot aquest seguit de caòtiques inversions empresarials, si bé la Generalitat té la capacitat final d’aprovar-les o no, els instruments actuals de protecció per fer-ho s’estan mostrant insuficients.

Mentre que les figures que regulen les accions sobre el patrimoni natural s’estan mostrant relativament més eficients, no en fem prou amb les que protegeixen el patrimoni cultural. Aquestes s’emmarquen en la llei de l’any 1993 i en les diverses lleis i decrets sectorials que se n’han derivat, però encara queda molt per fer, sobretot en l’àmbit local i comarcal. Manquen catàlegs de béns dins el marc del planejament urbanístic municipal que permetin imposar-se i controlar despropòsits similars.

Molts municipis han fet tard i ara s’adonen que no tenen eines per lluitar contra aquests i altres interessos empresarials sobre el territori. Altre cop és la ciutadania la que s’ha de moure, reclamar i pronunciar-se respecte a aquesta qüestió. A la zona de l’Albera o a la franja de la costa marítima empordanesa, per exemple, s’està dient prou! Renovables sí, però no així!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.