Opinió

Un heroi republicà

Toni Strubell publica ‘Caimó’, la vida del republicà, diputat i alcalde de Sant Feliu de Guíxols

L’enginyer Joaquim Coello Brufau fa molts anys que està decidit a recuperar la figura històrica d’un seu avantpassat, Pere Caimó i Bascós, fill de Sant Feliu de Guíxols i que va ser-ne alcalde en més d’una ocasió. Caimó ho té tot per ser una de les grans figures del republicanisme federal empordanès i, tot i que té carrer a la ciutat i a la Bisbal d’Empordà, que els historiadors Josep Clara i Àngel Jiménez en van aplegar la vida i obra a El federal Pere Caimó i que ha estat objecte d’estudi per part d’altres historiadors com Jordi Frigola o Joaquim Nadal, encara és poc conegut per la població en general, tot i que fa dos anys i amb motiu del bicentenari del seu naixement es va fer un Any Caimó a Sant Feliu, amb exposicions i conferències que van divulgar la seva figura. Ara Toni Strubell i Trueta, que ja va participar a l’Any Caimó, acaba de publicar una novel·la sobre la figura d’en Caimó que pot ajudar a popularitzar-la.

Pere Caimó (1819-1878), de família d’indians, va viure 30 anys a Puerto Rico però quan va tornar a Sant Feliu va fer en pocs anys una llarga carrera. Alcalde en diverses ocasions i diputat més votat a Corts per la província de Girona el 1869, va ser abans capità de la milícia, destituït per haver combatut Leopoldo O’Donnell. Va participar en el naixement de la Primera Internacional i va liderar l’aixecament federalista del 6 d’octubre del 1869 conegut com el Foc de la Bisbal encapçalant el que es va conèixer com a exèrcit dels tapers del suro. A la Bisbal va coincidir amb Isabel Vilà, la jove sindicalista que els va anar a donar suport, figura reivindicada i popularitzada per Francesc Ferrer i Gironès i de la qual Strubell ha escrit l’obra de teatre Isabel Cinc Hores i, amb Antoni Mas, el musical IsaVel. A Caimó, publicat per Llibres del Segle amb pròleg de Dolors Bassa, Toni Strubell novel·la una vida de pel·lícula d’un home que va ser empresonat, condemnat a mort, indultat i exiliat a Mònaco, on va escriure la seva versió Sucesos de la Bisbal y su distrito. Reseña de la insurrección republicana federal del mes de octubre de 1869. D’ell Carles Rahola, a Vides heroiques, va dir el 1932 que era un gran heroi de la història de Catalunya. Caimó es va presentar dimecres a Sant Feliu i el 14 d’octubre es presentarà a Girona. Val la pena conèixer un dels grans herois republicans del país i Toni Strubell hi contribueix amb el seu llibre, on ens explica una vida de novel·la ben real.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.