Opinió

A la tres

L’exemple d’Alemanya

“A Colònia hi ha un museu en un antic centre de la Gestapo. Allò que no volen fer a la seu policial de la Via Laietana

A Colònia hi ha una antiga comissaria de la Gestapo, on la policia del règim nazi va detenir i torturar milers de persones, que va ser reconvertida fa anys en l’anomenat Centre de Documentació sobre el Nacionalsocialisme (NS-Dokumentationszentrum). El nom no fa gens la cosa, perquè el lloc és, sobretot de cara al públic, un gran museu on redescobrir els horrors del règim nazi. Hi ha diferents sales d’exposicions on s’explica l’evolució del nazisme al país i a la ciutat, en les quals no s’amaguen ni els rostres ni els noms dels protagonistes d’aquella barbàrie. Però el que més impressiona és la visita a les cel·les del soterrani, on la Gestapo tancava, torturava i assassinava els detinguts. Són deu habitacions tenebroses en les quals es conserven dibuixos i inscripcions dels presoners. Un museu d’història viva digna d’un país que ha girat full del seu passat fosc.

Tot el contrari de l’Estat espanyol, que, per exemple, podria haver fet el mateix, en el cas de Catalunya, amb la comissaria de la Policía Nacional de Via Laietana. Un altre edifici, com aquell de Colònia, on milers de persones van ser detingudes, torturades i assassinades pel règim feixista de Franco.

Però Spain is different, encara, i en comptes de girar full amb el seu passat, s’hi alcen veus que criden a respectar-lo. I no venen pas de les files dels franquistes de Vox i del PP, sinó del mateix PSOE, capaç no només de no honorar les víctimes pròpies que van patir en aquell sinistre edifici, sinó de defensar que continuï sent una seu de la policia estatal. “Enforteix la democràcia”, va dir Rafael Pérez Ruiz, actual secretari d’estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior. Quina barra!

Però no cal sorprendre’s. La comissaria de la Via Laietana de Barcelona és una de les seus importants de l’aparell de l’Estat a la seva “colònia” catalana. Punt final. Com ho són les casernes de la Guàrdia Civil. Per això fa més aviat riure que els agents es queixin que no són ben rebuts al país, com va denunciar un comandament fa uns dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia