Editorial

EDITORIAL

Creixement amb dubtes raonables

L'economia de l'Estat espanyol ha encadenat dos trimestres de recuperació després d'una vertiginosa caiguda iniciada el primer trimestre del 2008 i, en la perspectiva interanual, encara no s'ha recuperat. Sigui com sigui, seria perillós interpretar aquesta remuntada com una tendència sostinguda que demostra que la crisi econòmica ja comença a quedar enrere. La imatge que transmeten les estadístiques sovint amaga dades que només es poden avaluar amb una lectura més detallada de tots els indicadors disponibles.

Sense treure valor a aquest creixement acumulat durant els primers sis mesos de l'any, és igualment important tenir present que aquesta situació té un decisiu component conjuntural. És cert que el creixement ha estat potenciat per una reactivació del consum de les economies privades. Però aquesta dada no es pot interpretar sense matisos com una recuperació de la confiança del consumidor (certament detectada, d'altra banda, en altres estudis), ja que respon a un seguit de factors coincidents que han actuat d'esquer, entre els quals destaca l'anunci de l'increment de l'IVA materialitzat precisament al final del període analitzat i, en menor mesura, el pla 2000E del sector de l'automòbil o la implantació de la TDT.

En el seu butlletí, el Banc d'Espanya deixa clara la fragilitat d'aquesta recuperació i avisa que el consum podria rebaixar el seu ritme d'avenç en els pròxims mesos. Hi ha encara molts indicadors econòmics que juguen a la contra, com el descens de la renda disponible o la fragilitat del mercat laboral. Sigui com sigui, no hi ha dubte que, amb totes les prevencions que s'hagin d'adoptar, és cert hi ha elements que permeten albirar una certa esperança que el pitjor de la crisi, més o menys ràpidament, amb més o menys intensitat, ja està quedant enrere o, si més no, que l'economia està entrant en el carril de la recuperació, de la represa. El pròxim trimestre i el següent seran clau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.