Opinió

la crònica

Impúdic Barceló

Barcelona ofereix dues exposicions de Barceló de visita obligada

Hi ha artis­tes que no volen tenir badocs quan tre­ba­llen. Els entenc. La cre­ació –plàstica, vull dir– és una mena de part que demana inti­mi­tat. L'artista sol pre­fe­rir que el seu pati­ment, els seus dub­tes, els seus errors, les seves vacil·laci­ons, els moments d'eufòria i de desen­gany que­din velats dar­rere l'obra defi­ni­tiva. Si de cas, i no pas sem­pre, pot mos­trar els intents pre­vis, els esbos­sos, els tre­balls pre­pa­ra­to­ris; però pot­ser aquest aspecte, que podríem con­si­de­rar didàctic, ens ha vin­gut dels museus o dels gale­ris­tes. Però cadascú és com és. Ara mateix recordo l'espec­ta­cle impres­si­o­nant del pin­tor Nie­bla, amb els seus extra­or­di­na­ris murals duts a terme al car­rer, con­ce­buts per ser pin­tats davant la mirada atònita del via­nant. Obres d'art que crei­xen públi­ca­ment, trans­for­mant-se, auto­cre­ant-se, obrint-se com un jardí vivent.

En pocs dies he pogut seguir –con­ver­ti­des en docu­men­tals– les evo­lu­ci­ons de Joan Miró pin­tant al Col·legi d'Arqui­tec­tes de Bar­ce­lona o diri­gint la con­fecció d'un tapís (fil­ma­ci­ons de Pere Por­ta­be­lla, que podeu admi­rar a la Fon­tana d'Or), i la sor­pre­nent esce­ni­fi­cació del duríssim tre­ball de Miquel Bar­celó, enca­rat a un mur de fang que es va trans­for­mant, com si fos viu, com si creixés i desen­vo­lupés en un diàleg cons­tant –ballet insòlit– al Cai­xafòrum de Bar­ce­lona. No és gens fàcil de deci­dir si el que veieu és pin­tura, escul­tura, cinema, dansa, cuina o ciències natu­rals.

De Bar­celó, el polèmic autor de la cúpula del Palau de les Naci­ons i de la cape­lla de la cate­dral de Palma –per recor­dar només dues actu­a­ci­ons prou mediàtiques–, s'ofe­rei­xen a Bar­ce­lona dues expo­si­ci­ons de visita obli­gada, com­ple­mentàries: la del Cen­tre d'Art Santa Mònica, a la Ram­bla, que aplega obres de la pri­mera època (1973-1982), i la del Cai­xafòrum, al peu de Montjuïc (1983- 2009). Un pano­rama com­plet que per­met seguir l'evo­lució de l'artista de Fela­nitx com difícil­ment es podrà tor­nar a tenir a l'abast. Em per­meto reco­ma­nar-ne una visita pau­sada i sense pres­ses. Me'n guar­da­ria pla bé de fer cap valo­ració crítica de l'obra expo­sada. Ho deixo a mans dels crítics i els ente­sos. En tot cas, és una opor­tu­ni­tat. Obres d'èpoques molt llu­nya­nes, a la Ram­bla, i obres selec­ci­o­na­des per Cat­he­rine Lam­pert, que el mateix autor reco­neix haver obli­dat, a Montjuïc. No hi tro­ba­reu les cúpules ni els altars, però entra­reu direc­ta­ment en l'uni­vers sor­pre­nent, caòtic, dramàtic, pot­ser histèric, que Miquel Bar­celó ense­nya impúdica­ment però també amb humi­li­tat al públic català.

Us sen­ti­reu pro­vo­cats. L'autor con­fessa: “M'ins­pi­ren les caga­ra­des dels meus ases mallor­quins: amb aques­tes he mode­lat les figu­res d'Anselm Tur­meda, Ramon Llull i Joa­not Mar­to­rell, els tres meus refe­rents”. Ja m'ente­neu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.