Opinió

opinió

Municipis més igualitaris

No debatre-ho és deixar la meitat de la població sense opinió

La igualtat és un valor jurídic fonamental i universal dels drets humans. Però malgrat els avenços que en matèria d’igualtat s’han anat produint en els darrers anys, el dia a dia ens ensenya que els homes i les dones no gaudim dels mateixos drets i oportunitats. El model patriarcal ha estat la base de la construcció de les identitats individuals i col·lectives, i la desigualtat de gènere ha marcat les estructures socials, econòmiques i polítiques d’arreu. La realitat continua presentant, doncs, evidències de la persistència de desigualtats entre la situació de les dones i els homes en molts àmbits.

Els municipis tenen eines a l’abast que permeten treballar en polítiques de gènere d’una forma transversal. Apostar perquè un municipi es declari municipi feminista en pot ser una. Aquesta acció, que ha de ser al màxim de consensuada possible entre les formacions polítiques municipals i entitats socials, culturals i esportives d’un municipi, facilita que es puguin aplicar polítiques de gènere en diferents àrees que, tradicionalment, han estat vistes només amb ulls masculins, com en els pressupostos, la seguretat o l’urbanisme, però també en d’altres àmbits com l’educació i l’oci, a l’esport, la cultura… En els darrers temps han aprovat mocions per declarar-se municipis feministes poblacions gironines com Lloret, Llagostera, Llançà, Figueres o Sant Hilari, entre d’altres. N’hi ha, en canvi, que ni tan sols han debatut aquest tema.

No debatre-ho és deixar la meitat de la població sense opinió. Relegar la dona en un segon pla. Seguir perpetuant la visió patriarcal de la gestió pública. Portar-ho a debat, en canvi, i aconseguir un ampli consens permet als municipis assumir un paper actiu en el desenvolupament de les polítiques d’igualtat dins del marc de les seves competències. Permet tenir una eina que faciliti actuacions concretes, que es poden fàcilment mesurar i avaluar, i que tenen efectes en les condicions de vida de la ciutadania i, especialment, en la millora de la situació de les dones. A les portes del 25-N, els municipis que no ho han fet tenen un bon motiu per obrir el debat i aplicar polítiques feministes en l’àmbit municipal. Debatre i consensuar propostes en clau de gènere permet que a la llarga, segur, tinguem municipis més igualitaris i respectuosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.