Opinió

anàlisi

Esteve Vilanova

L’estel de Barcelona

Dime­cres de la set­mana pas­sada, coin­ci­dint amb el dia de la Imma­cu­lada, per pri­mera vegada es va encen­dre l’estel que corona la que és fins avui la torre més alta de la Sagrada Família, i fins que l’auto­ri­tat com­pe­tent, que és l’Ajun­ta­ment, no ho auto­ritzi, romandrà encesa cada dia fins al 9 de gener de les sis de la tarda a les deu de la nit. La cerimònia va ser solemne, aju­dada per l’estrena d’un impo­nent Mag­ni­fi­cat inter­pre­tat per l’Orfeó Català i l’Orques­tra Empo­rium Ensem­ble, com­post per a aquesta ocasió, i diri­git pel seu autor, l’empor­danès Marc Timón. L’autor diu que és l’obra més gau­di­ni­ana que ha pogut ima­gi­nar: “Apel·la a les emo­ci­ons i té un gran inti­misme i espi­ri­tu­a­li­tat.”

L’esde­ve­ni­ment, retransmès en directe per TV3, va tenir a Cata­lu­nya un segui­ment de 380.000 espec­ta­dors, un 20% de quota de pan­ta­lla, que no està gens mala­ment. I va ser conduït per la peri­o­dista Núria Solé, amb la col·labo­ració de dos grans con­vi­dats que van apor­tar molt conei­xe­ment a l’acte. Es tracta del capellà i peri­o­dista Fran­cesc Romeu, que posava en con­text la litúrgia, i l’arqui­tecte adjunt David Puig, que hi apor­tava la part tècnica i històrica. En la seva inter­venció, Puig va expli­car que una vegada cri­ti­ca­ven a Gaudí que la cons­trucció anava molt lenta, i aquest els va con­tes­tar: “El meu amo no té pressa.”

Una vegada més han res­sor­git un seguit de per­so­nes contràries a aquesta obra, que ha esde­vin­gut, per mit­jans pro­pis, el símbol més impor­tant i inter­na­ci­o­nal de Bar­ce­lona i de Cata­lu­nya. Només cal veure l’impacte infor­ma­tiu i mediàtic mun­dial que ha tin­gut aquest esde­ve­ni­ment per enten­dre la seva importància.

Al mig de tanta bellesa, només podem retreure que el papa Fran­cesc, en les parau­les que va adreçar des de Roma, no fes un gest pel que és l’idi­oma ofi­cial de Cata­lu­nya, que actu­al­ment té esco­me­ses espa­nyo­lis­tes impor­tants. Un des­cuit del qual bona culpa deu tenir l’arque­bisbe de Bar­ce­lona, el car­de­nal Joan Josep Ome­lla, que sovint s’ha mos­trat molt insen­si­ble en les qüesti­ons de la llen­gua cata­lana i de Cata­lu­nya. Em costa de creure que amb qual­se­vol dels dar­rers car­de­nals no hau­rien adver­tit el papa Fran­cesc d’aquesta atenció envers el català.

Cata­lu­nya i Bar­ce­lona tenen grans ins­ti­tu­ci­ons, grans símbols i grans per­so­nat­ges que han trans­cen­dit el reduc­ci­o­nisme d’aquest petit país i s’han mos­trat al món amb gran llum. La majo­ria de les vega­des no ha estat per mèrits nos­tres puig que han hagut de viure envol­tats d’un desert social.

El mateix Marc Timón, nas­cut a Cas­telló d’Empúries fa 42 anys, té un currículum impres­si­o­nant com a intèrpret, com­po­si­tor i direc­tor, amb un gran recor­re­gut inter­na­ci­o­nal, i les infor­ma­ci­ons de la seva tasca a tota la premsa cata­lana han estat més aviat molt escas­ses. Espero que amb aquest Mag­ni­fi­cat hagi tren­cat les bar­re­res i reco­ne­guem la seva obra.

L’estel de Maria, que ha d’il·lumi­nar el cap i casal de Cata­lu­nya durant totes aques­tes fes­tes de Nadal, que ser­veixi per recor­dar-nos que hem de tenir com­por­ta­ments cívics i prudència davant d’aquesta nova onada de la pandèmia, que ja sem­bla des­fer­mada. Si aquests dies no som curo­sos i dei­xem que es des­con­troli més, ens hi juguem la sani­tat i l’eco­no­mia perquè, encara que sem­bli que hem dei­xat la crisi econòmica enrere, la con­va­lescència pre­senta mol­tes feble­ses i mol­tes incer­te­ses. Neces­si­tem recu­pe­rar-nos ràpida­ment.

No podem obli­dar que a la UE hi ha un canvi molt impor­tant, amb la subs­ti­tució d’Angela Merkel per Olaf Scholz, i el pri­mer de gener França aga­farà la pre­sidència de la UE. Un semes­tre que pot ser deci­siu per enfo­car la política i l’eco­no­mia euro­pees. Avui la UE té greus pro­ble­mes interns, i externs, i la pandèmia, que afa­vo­rei­xen el perill dels popu­lis­mes si no s’empre­nen polítiques efec­ti­ves ràpida­ment i amb valen­tia.

I no podem menys­te­nir els efec­tes de la inflació per­sis­tent, que als EUA ha arri­bat al 6,8%, que és el màxim dels dar­rers qua­ranta anys. Aquest fet pot pres­si­o­nar la Reserva Fede­ral a apu­jar el tipus d’interès i ini­ciar una pos­si­ble esca­lada que per­ju­di­ca­ria tota l’eco­no­mia mun­dial.

Que l’estel de Bar­ce­lona ens il·lumini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.