Opinió

Meritxell Benedí

Presidenta ICD

Transformació feminista

Som davant un moment històric per al moviment feminista. Hi conflueixen diversos factors: l’ampli impacte social de la quarta nova onada del moviment feminista; la consegüent presa de consciència col·lectiva sobre les relacions de poder i desigualtats estructurals del patriarcat; una nova generació de drets per a les dones, i la incorporació de l’agenda feminista pels actors públics i privats i, molt especialment, pels governs. A Catalunya aquest moment històric s’ha traduït en la incorporació de la transformació feminista com a prioritat del govern i, en conseqüència, la creació de la conselleria d’Igualtat i Feminismes. L’Institut Català de les Dones ha estat, des de la seva creació, el 1989, l’únic organisme d’àmbit nacional amb la missió de treballar per assolir la igualtat entre homes i dones. Malgrat els avenços assolits en les darreres dècades, la creació de la conselleria d’Igualtat i Feminismes és una oportunitat per afrontar els reptes dels propers mesos. El primer repte és passar del discurs a la pràctica a totes les polítiques del govern. Tot i que aquest és un executiu feminista, resulta imprescindible integrar la perspectiva de gènere en el disseny, implantació, seguiment i avaluació de totes les polítiques amb l’objectiu de promoure la igualtat entre homes i dones i la lluita contra les discriminacions. És a dir, avançar en la incorporació de la transversalitat de gènere interseccional a tota l’acció pública impulsada per la Generalitat. El segon repte és el lideratge, ordenació i millora del finançament de les polítiques feministes locals i de la xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones –que s’ha mantingut estable la darrera dècada–, si volem que siguin la primera barrera de promoció de drets de les dones i compleixi el seu objectiu d’informar, assessorar, atendre i acompanyar les dones. En tercer lloc, cal repensar conjuntament el suport i acompanyament al teixit associatiu de dones i feminista per tal d’agilitzar el suport a les activitats i dotar d’estabilitat el finançament de serveis.

Finalment, obrir l’ICD i posar-lo a disposició de les dones, les entitats de dones i feministes i el conjunt de la ciutadania des de la proximitat, l’acció comunitària i el feminisme interseccional, i continuar liderant la generació de coneixement, la formació en perspectiva de gènere i el reconeixement i la visibilització dels sabers i les experiències de les dones.

La resposta que donem a aquests quatre reptes serà crucial per avançar en la transformació feminista de Catalunya, així com una resposta contundent a les amenaces del masclisme i de l’extrema dreta, sempre atents a erosionar cadascuna de les victòries col·lectives del moviment feminista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.