Opinió

Natàlia Segura Raventós

Periodista

Pas de l’equador poc festiu a Brussel·les

La Comissió Europea d’Ursula von der Leyen entrarà aquest nou any en la segona part del seu mandat. En el món universitari vindria a ser el pas de l’equador, però sense una megafesta. Brussel·les fa dos anys que està semiconfinada i amb un munt d’assignatures pendents. I són les més difícils.

Si fos una euroburòcrata que, per un bon sou, aguanta el dèficit crònic de sol i una feina en afers avorridíssims, el 2022 seria l’ideal per fer un any sabàtic en algun racó caribeny del món, ben lluny del rebombori i la grisor brussel·lenca.

Fugir seria la millor opció perquè demà arrenca el tercer any de pandèmia amb moltes incerteses per l’aparició de noves variants. Les vacunes han estat un èxit, sí. La campanya de vacunació, no. Que ràpid han oblidat a Brussel·les l’objectiu d’immunitzar el 75% de la població a finals d’estiu. Som a l’hivern i amb prou feines s’ha superat el 65%. Sort que ho han dissimulat amb la campanya per la tercera dosi.

L’altre gran misteri serà la recuperació econòmica i l’efectivitat del Next Generation. La seva implementació és un dels grans reptes de l’executiu europeu, que haurà de supervisar si els governs dels 27 estats membres compleixen les reformes promeses per anar desemborsant les ajudes. En paral·lel, les capitals obriran el delicat i important debat sobre les regles fiscals ara que s’ha acabat l’era Merkel, símbol de l’austeritat.

També serà motiu de disputa el macropaquet pel clima (Fit for 55), que pretén canviar el model econòmic i social de la UE per fer-lo més sostenible. Tretze propostes legislatives que toquen àmbits tan diversos com la indústria, el transport, l’energia, l’habitatge o el comerç internacional. Si bé les negociacions duraran anys, els inicis sempre són el més difícil i s’esperen converses intenses i complexes.

Per si tot això semblés poc, Brussel·les no es desempallegarà de velles crisis com el Brexit, la migració o els conflictes amb Rússia. De fet, sembla que aniran empitjorant. Tampoc podrà escapar de la rivalitat estructural entre els Estats Units i la Xina. Tot plegat mentre Berlín (nou govern de coalició) i París (eleccions presidencials) estaran centrades en les seves agendes domèstiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.