Opinió

Natàlia Segura Raventós

Periodista

Pas de l’equador poc festiu a Brussel·les

La Comissió Euro­pea d’Ursula von der Leyen entrarà aquest nou any en la segona part del seu man­dat. En el món uni­ver­si­tari vin­dria a ser el pas de l’equa­dor, però sense una mega­festa. Brus­sel·les fa dos anys que està semi­con­fi­nada i amb un munt d’assig­na­tu­res pen­dents. I són les més difícils.

Si fos una euro­buròcrata que, per un bon sou, aguanta el dèficit crònic de sol i una feina en afers avor­ridíssims, el 2022 seria l’ideal per fer un any sabàtic en algun racó cari­beny del món, ben lluny del rebom­bori i la gri­sor brus­sel·lenca.

Fugir seria la millor opció perquè demà arrenca el ter­cer any de pandèmia amb mol­tes incer­te­ses per l’apa­rició de noves vari­ants. Les vacu­nes han estat un èxit, sí. La cam­pa­nya de vacu­nació, no. Que ràpid han obli­dat a Brus­sel·les l’objec­tiu d’immu­nit­zar el 75% de la població a finals d’estiu. Som a l’hivern i amb prou fei­nes s’ha superat el 65%. Sort que ho han dis­si­mu­lat amb la cam­pa­nya per la ter­cera dosi.

L’altre gran mis­teri serà la recu­pe­ració econòmica i l’efec­ti­vi­tat del Next Gene­ra­tion. La seva imple­men­tació és un dels grans rep­tes de l’exe­cu­tiu euro­peu, que haurà de super­vi­sar si els governs dels 27 estats mem­bres com­plei­xen les refor­mes pro­me­ses per anar desem­bor­sant les aju­des. En paral·lel, les capi­tals obri­ran el deli­cat i impor­tant debat sobre les regles fis­cals ara que s’ha aca­bat l’era Merkel, símbol de l’aus­te­ri­tat.

També serà motiu de dis­puta el macro­pa­quet pel clima (Fit for 55), que pretén can­viar el model econòmic i social de la UE per fer-lo més sos­te­ni­ble. Tretze pro­pos­tes legis­la­ti­ves que toquen àmbits tan diver­sos com la indústria, el trans­port, l’ener­gia, l’habi­tatge o el comerç inter­na­ci­o­nal. Si bé les nego­ci­a­ci­ons dura­ran anys, els ini­cis sem­pre són el més difícil i s’espe­ren con­ver­ses inten­ses i com­ple­xes.

Per si tot això semblés poc, Brus­sel·les no es des­em­pa­lle­garà de velles cri­sis com el Bre­xit, la migració o els con­flic­tes amb Rússia. De fet, sem­bla que ani­ran empit­jo­rant. Tam­poc podrà esca­par de la riva­li­tat estruc­tu­ral entre els Estats Units i la Xina. Tot ple­gat men­tre Berlín (nou govern de coa­lició) i París (elec­ci­ons pre­si­den­ci­als) esta­ran cen­tra­des en les seves agen­des domèsti­ques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.