opinió
Dissenys de roba solidària
Una gran part dels diners són per a les dones africanes que hi treballen
La pandèmia ha despertat moltes idees noves que destaquen per la seva imaginació i que obren pas a una nova època. Si aquestes iniciatives són solidàries sumen encara més valor afegit. Aquest és el cas d’un projecte nascut a Caldes de Malavella, impulsat per la terapeuta Carol Bardera, Lucia Liliana i la veïna del municipi Mariona Figueras, propietària d’un hostal a Gàmbia.
Amb la implicació de dones gambianes, cosidores d’ofici, han confeccionat un catàleg d’articles fets al país africà però amb un estil europeu. Podem trobar des de bosses, roba, bufandes, mantes per sofà... Alguns d’aquests productes es fan amb roba reciclada. Per ara és un projecte a petita escala, que ja es pot trobar a les xarxes socials i que es comercialitza amb la marca Carol, però les ideòlogues estan disposades a fer-lo créixer. Una gran part dels diners són per a les dones africanes que hi treballen.
A més de la comercialització en línia també s’ha iniciat una venda presencial per mitjà de taulells instal·lats en espais on també es fan altres activitats, com la de balls africans que es va dur a terme fa pocs mesos a Caldes i altres accions que es volen tirar endavant. La solidaritat es trasllada en aquests casos també a gambianes residents a les comarques gironines, que hi col·laboren i sumen encara més esforços.
Aquest és un exemple d’una iniciativa intercultural que aporta un nou gra de sorra en uns moments en què les diferències entre països i les dificultats s’han agreujat per la Covid-19 i que calen més recursos que mai per poder fer-hi front. Tot i la pandèmia les impulsores del projecte viatgen d’un país a l’altre amb maletes carregades dels articles que dia a dia confeccionen les cosidores de Gàmbia. Com diu un proverbi: “Si camines sol aniràs més ràpid; si camines acompanyat arribaràs més lluny.” El grup de dones catalanes i gambianes s’ha unit per traslladar els seus productes a la població del nostre país, fets a mida i amb un disseny propi.
Vull felicitar des d’aquí les persones que han fet possible aquesta iniciativa i encoratjar a fer-la créixer. Tota aportació per petita que sigui és molt important per a la integració de les persones immigrades i per al suport als països més necessitats. La nova col·lecció de roba n’és un excel·lent exemple.