Opinió

Francesc Cabana

Quadern d’economia

El banc dolent

La història de la banca a Espanya no és precisament per lluir-se

A la tele­visió hem vist algu­nes esce­nes de des­no­na­ment de pisos ocu­pats fins ales­ho­res per per­so­nes des­val­gu­des i que no poden pagar el llo­guer o la hipo­teca. Dar­rere d’elles he vist més d’una vegada un car­tell que anun­ci­ava el nom del pro­pi­e­tari. Era la Sareb, que és un nom que no dirà res a la majo­ria dels lec­tors però que a mi em recorda vells temps de la meva vida. Sareb es va cons­ti­tuir el 2012, segons diuen, però la pri­mera Sareb que jo crec que es cons­tituís com a soci­e­tat, és del 1980 o 1981. El pro­mo­tor de la idea vaig ser jo, que ales­ho­res man­te­nia molt bona relació amb algu­nes per­so­nes del Banc d’Espa­nya, espe­ci­al­ment amb el direc­tor i el sub­di­rec­tor gene­ral. Eren per­so­nes hones­tes i bons pro­fes­si­o­nals, cosa que no es podia dir par­ci­al­ment o total­ment d’altres d’aque­lla santa casa. Recordo haver escrit una carta a José Luis Núñez de la Peña –sub­di­rec­tor gene­ral– expli­cant-li el meu pro­jecte de banc dolent o “banco malo”, com en deien ales­ho­res a Madrid, com a solució par­cial als bancs que havia inter­vin­gut la Cor­po­ración Ban­ca­ria a la qual per­tanyíem ell i jo. Tant la pri­mera com la segona Sareb es pro­po­sa­ven sepa­rar dels bancs en situ­ació peri­llosa de fallida els actius immo­bi­li­a­ris que tenien en car­tera i que supo­sa­ven unes for­tes pèrdues.

La pro­posta va ser ben aco­llida pel Banc d’Espa­nya i s’hi tre­ballà durant un temps. Però després vingué la segona onada de bancs en fallida, en Núñez de la Peña va morir, jo vaig dei­xar el món finan­cer i tot ple­gat va que­dar en pro­jecte fins que el 2012 es va repren­dre la idea i van crear la Sareb. El capi­tal d’aquesta havia d’estar cobert pel Banc d’Espa­nya en un 50% i la resta, per banca pri­vada. Lle­geixo que es vol con­ver­tir en un banc públic al 100%. El pro­blema està en la seva apli­cació, que crea molts pro­ble­mes. Sobre­tot el de la valo­ració dels actius immo­bi­li­a­ris que es tras­pas­sa­rien a la Sareb. Fa qua­ranta anys el traspàs dels actius immo­bi­li­a­ris al banc dolent no n’ofe­ria, de pro­ble­mes, ja que els immo­bles havien sofert una forta bai­xada. El valor dels immo­bles el 1980 era molt infe­rior al valor real. Per­so­nal­ment estava con­vençut, i els homes del Banc d’Espa­nya també, que els com­pra­dors dels actius del banc dolent podien sor­tir-hi gua­nyant si espe­ra­ven una mica i es recu­pe­ra­ven els preus dels immo­bles. Tot ple­gat, ara el Banc d’Espa­nya té un pro­blema més greu, ja que la situ­ació és inversa, els actius immo­bi­li­a­ris que els bancs tenen comp­ta­bi­lit­zats són supe­ri­ors al seu valor de mer­cat i Sareb es veu venir unes pèrdues con­si­de­ra­bles.

La història de la banca a Espa­nya no és pre­ci­sa­ment d’aque­lles per lluir-se. He res­se­guit aquesta història des de mit­jan segle XIX fins a l’actu­a­li­tat i la veri­tat és que el resul­tat no és cap mera­ve­lla. Hi ha hagut una pila de cri­sis bancàries, el Banc d’Espa­nya no ha fet el paper que li cor­res­po­nia i el resul­tat ha estat que l’Estat espa­nyol té en rea­li­tat dos bancs, el BBVA i el San­tan­der, que domi­nen total­ment el pano­rama finan­cer i ni el Banc d’Espa­nya ni el mateix govern poden exer­cir un con­trol sobre les seves acti­vi­tats.

La senyora Ana Patri­cia Botín, del San­tan­der, té tant o més poder que la minis­tra d’Eco­no­mia i no crec que la titu­lar d’aquest minis­teri pren­gui grans deci­si­ons sense con­sul­tar-ho abans a la senyora Ana Patri­cia Botín, que em sem­bla que és l’única del seu sexe que ocupa un alt càrrec a la banca espa­nyola. Això sí, gràcies a l’herència del seu pare.

Con­fio que hi ha bancs bons al cos­tat d’aquest banc dolent. No conec l’actual gover­na­dor del Banc d’Espa­nya, però espero que superi en intel·ligència, hones­te­dat i conei­xe­ments pro­fes­si­o­nals els que han estat els seus ante­ces­sors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.