Opinió

opinió

De pandèmia a tsunami

Salut és conscient que cal fer activitat extra; una altra cosa és que hi hagi diners per fer-la

El cap de servei de medicina intensiva dels hospitals Josep Trueta i Santa Caterina, Josep Maria Sirvent, que des de l’inici de la pandèmia per covid s’ha destacat per proporcionar puntualment, a través dels mitjans i de les xarxes socials, informació prudent i acurada de la situació a les UCI, fa un parell de dies que reconeix públicament que l’evolució és bona tant a la regió sanitària de Girona com al conjunt de Catalunya. “Sí, tot està molt millor a Girona i a Catalunya. Soc optimista”, afirmava en una piulada a Twitter tot responent a algú de fora que s’interessava pel que passava a casa nostra. I ahir mateix, en les planes d’aquesta secció, detallàvem quins són els indicadors que sostenen l’afirmació del doctor Sirvent. Per exemple, en un mes han baixat en un centenar el nombre de persones amb covid-19 ingressades als hospitals gironins (dilluns n’hi havia 162), de manera que els centres hospitalaris han començat a relaxar les mesures restrictives i han ampliat els horaris de visites de familiars a pacients no covid. La millora és extensible als centres d’atenció primària: un mes enrere la xifra de visites per covid-19 que els CAP atenien en un dia superava les 9.000, mentre que ara la xifra s’ha rebaixat a les 1.600. I el risc de rebrot també va de baixa: 840 punts, 34 menys que en la darrera mostra.

Així que, de forma lenta però imparable, i havent-se aixecat ja moltes de les restriccions de caràcter social, tot indica que estem dient adeu a la sisena onada de la covid amb l’esperança –no la seguretat– que sigui la darrera. La remissió d’aquest cicle ha de servir, entre altres coses, perquè els professionals de salut recuperin una certa normalitat en el seu dia a dia i agafin forces per al que és probable que aparegui després del temporal de la covid: el tsunami de casos de tota mena que la pandèmia ha deixat en segon terme, bé per les limitacions que els mateixos centres de salut es van veure obligats a posar per no quedar enterrats de feina, bé per l’actitud de retenció i autocura que els usuaris de la sanitat pública s’han aplicat. Els responsables de salut són conscients del que toca entomar a partir d’ara; una altra cosa és que, atès la factura astronòmica que ha deixat fins al dia d’avui la covid, es disposi dels diners necessaris per dur a terme l’activitat extraordinària que permeti posar al dia totes les llistes d’espera de proves i intervencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.