Articles

Triomf històric, governabilitat complicada

Els resultats electorals al Parlament d’Escòcia han comportat una victòria històrica per al Partit Nacionalista Escocès (SNP). Els independentistes escocesos han aconseguit 47 escons, vint més que l’any 2003. El seu líder, Alex Salmond, havia proclamat durant la campanya electoral que aspirava a convertir l’SNP en la primera força electoral del país i obtenir entre 43 i 50 diputats. Ha aconseguit els dos objectius. Els pronòstics electorals, per contra, havien avançat una forta davallada del Partit Laboralista, que no s’ha concretat d’una manera tan contundent. Els socialdemòcrates han aconseguit 46 escons, un menys que els independentistes i quatre menys que en les darreres eleccions. Pel que fa als Liberals Demòcrates, només han perdut un diputat (passen de 17 a 16), el mateix descens que ha patit el Partit Conservador.

D’entrada, doncs, cal reconèixer que el Partit Nacional Escocès ha pujat molt, però ho ha fet bàsicament restant suport als partits petits. Els Verds, per exemple, que també es declaren independentistes, han perdut cinc diputats. La guerra de l’Iraq i el desgast de Tony Blair han passat factura als laboristes, però no tanta com es preveia inicialment. El vot independentista s’ha concentrat i, a més, ha tret profit de l’eufòria nacional que ha viscut Escòcia durant els darrers mesos, que ha culminat amb la commemoració dels tres segles del Tractat de la Unió amb Anglaterra. La promesa d’un referèndum independentista encara ha atiat més l’entusiasme a l’entorn de l’SNP.

Però la victòria no implica governabilitat. Alex Salmond pot presidir el país, però ho haurà de fer lligant un pacte amb el Partit Laborista i sumant encara els dos diputats verds. L’equilibri pot arribar a ser complicat i encara més si es considera que els liberals han anunciat que l’únic obstacle seriós que els separa de l’acord amb l’SNP és el referèndum d’independència que els independentistes han anunciat per a l’any 2010, una proposta que ells rebutgen frontalment. Si el Partit Nacional Escocès no accepta reconsiderar el compromís que els ha suposat convertir-se en la primera força del país, els liberals podrien pactar amb els laboristes sense una majoria parlamentària sòlida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.