Editorial

La precarietat laboral mata

L’aug­ment dels acci­dents a la feina és una xacra que pre­o­cupa tots els agents del món labo­ral: sin­di­cats, empre­sa­ris i admi­nis­tració. No pot ser d’altra manera, ja que en aquests pri­mers mesos de l’any hem assis­tit a un dego­teig de noves vícti­mes en el cas dels acci­dents que més col­pei­xen, els mor­tals. Després del lapse de la pandèmia, i un cop es va repre­nent l’acti­vi­tat econòmica, les xifres van a l’alça, espe­ci­al­ment en dos casos molt con­crets. D’una banda, els acci­dents mor­tals no traumàtics (infarts, ictus, des­mais...) i, d’una altra banda, els acci­dents ‘in iti­nere’ o en missió (els que es pro­du­ei­xen en els des­plaçaments per anar o tor­nar de la feina, o bé durant la jor­nada labo­ral). Fonts del món empre­sa­rial argu­men­ten que poca pre­venció es pot fer perquè no hi ha una relació clara de causa-efecte i la sinis­tra­li­tat podria estar rela­ci­o­nada amb qüesti­ons tan per­so­nals com ara l’estat de salut i la manera de con­duir. Però aquesta expli­cació resulta massa sim­plista, ja que la pre­ca­ri­e­tat hi té relació directa.

La poca pre­venció, l’estrès, les pres­si­ons per acon­se­guir objec­tius, la falta de con­ci­li­ació fami­liar que obliga a anar sem­pre amb pres­ses i els pics de feina afec­ten direc­ta­ment la salut dels tre­ba­lla­dors, tal com recor­den els sin­di­cats. Un bon ambi­ent labo­ral i unes con­di­ci­ons jus­tes i dig­nes són tan impor­tants com un casc de segu­re­tat o una botes pro­tec­to­res. D’aquí que el Depar­ta­ment de Tre­ball esti­gui revi­sant l’Estratègia Cata­lana de Segu­re­tat i Salut Labo­ral 2021-2026, per tenir en compte en quins con­tex­tos es pro­du­eix aquest aug­ment de la sinis­tra­li­tat i com es podria pre­ve­nir. Es tracta d’ava­luar no només els ris­cos més evi­dents, com ara els de segu­re­tat, els higiènics i els ergonòmics, sinó també els psi­co­so­ci­als, que pas­sen més des­a­per­ce­buts. Resulta indis­cu­ti­ble que també cal millo­rar la pre­venció, fer-la de més qua­li­tat i més ade­quada a les noves rea­li­tats pro­duc­ti­ves (la llei que la regula és del 1997). I, sobre­tot, bus­car sis­te­mes perquè la recu­pe­ració econòmica no se sus­tenti en la salut ni en la vida dels tre­ba­lla­dors i tre­ba­lla­do­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.