Opinió

Tribuna

Europa pateix i resisteix

“Europa és una garantia de la supervivència de la democràcia i del respecte entre els pobles

Cap euro­peu pot sen­tir-se un exi­liat en cap indret d’Europa. És una famosa sentència d’Edmund Burke, el gran teòric del con­ser­va­do­risme anglès en con­tra­po­sició als plan­te­ja­ments rup­tu­ris­tes que es des­pren­drien de la Revo­lució Fran­cesa. Els angle­sos ja feren la seva revo­lució, la Glo­ri­osa, el 1688, just un segle abans que la fran­cesa del 1789. Són dues revo­lu­ci­ons que han tin­gut un ressò uni­ver­sal i que s’han com­ple­men­tat al llarg de la història.

La Revo­lució Fran­cesa posava damunt l’altar del nou Estat els can­vis més ele­vats dels con­cep­tes sobre la raó i les idees. Fou una revo­lució ide­a­lit­zada que ha qua­llat a l’Europa con­ti­nen­tal on encara avui és el prin­ci­pal para­digma d’orga­nit­zació política. La Revo­lució Glo­ri­osa, com la revo­lució nord-ame­ri­cana un segle després, s’orga­nitzà al vol­tant de la relació dels angle­sos amb els seus interes­sos, amb el comerç, amb els pro­duc­tes manu­fac­tu­rats i amb les ambi­ci­ons d’unes clas­ses cíviques que esta­bli­ren la divisió de poders de manera sub­til, però real, que ha fet pos­si­ble que aque­lla revo­lució menys apa­ra­tosa però molt sòlida hagi per­du­rat fins a l’actu­a­li­tat sense gai­res can­vis ni cops d’estat.

Una de les cau­ses menys deba­tu­des del Bre­xit ha estat aquest dife­rent enfo­ca­ment polític que Burke remarca en les seves refle­xi­ons. Però la dis­tinció ha que­dat des­fi­gu­rada per les guer­res i revo­lu­ci­ons dels últims dos segles que han por­tat a una rea­li­tat no pre­vista en cap de les dues revo­lu­ci­ons. Es tracta de la cre­ació i l’existència de la Unió Euro­pea, que ha acon­se­guit esta­blir un espai de civi­lit­zació comuna entre pobles dife­rents, cul­tu­res pròpies, mul­ti­tud de llengües i poten­ci­a­li­tats econòmiques força desi­guals. Aquesta Europa com a labo­ra­tori de la diver­si­tat és un empelt de les revo­lu­ci­ons de França i d’Angla­terra comp­tant-hi tota la seva àrea d’influència cone­guda com l’anglos­fera i que esta­bleix un arc que va des d’Austràlia pas­sant pels Estats Units i el Canadà per arri­bar a la Gran Bre­ta­nya.

Aquesta Europa que neix amb un com­promís rotund perquè no hi hagi més guer­res entre fran­ce­sos i ale­manys, després d’haver-se des­truït mútua­ment tres vega­des entre el 1870 i el 1945, ha estat el període més llarg, més pròsper, més lliure i més cons­truc­tiu que es recorda gai­rebé des de la cai­guda de Roma. Aquesta Unió Euro­pea ha tin­gut molts ensurts per les difi­cul­tats objec­ti­ves d’har­mo­nit­zar els interes­sos i les cul­tu­res dels actu­als 27 estats que en for­men part i dels que vin­dran en el futur. Es pot dir que el Bre­xit és l’excep­ci­o­na­li­tat anglesa en no voler com­par­tir lleis i direc­trius que venien de Brus­sel·les i que podien pas­sar per damunt de la sobi­ra­nia del Par­la­ment de West­mins­ter. De fet, els supre­ma­cis­tes angle­sos no van accep­tar mai que l’epi­cen­tre del poder euro­peu fos al con­ti­nent.

Europa és la garan­tia de les lli­ber­tats pre­ser­vant les diferències cul­tu­rals, històriques i polítiques de tots els que en for­mem part. No és ni pretén ser una orga­nit­zació per­fecta però pro­cura seguir les pau­tes del dret i el diàleg per resol­dre els interes­sos sovint con­tra­po­sats dels estats. Mal­grat les for­tes enso­pe­ga­des en els 65 anys de tra­jectòria, sem­pre ha tro­bat solu­ci­ons per superar les cri­sis i fer-se forta en els seus valors i en el seu sis­tema de vida. La crisi d’Itàlia forma part de la rutina política d’una Europa fràgil i ina­ca­bada però mai morta.

Les con­seqüències de les cri­sis del 2007, la pandèmia i ara la guerra de Rússia con­tra Ucraïna, les ha afron­tat superant les dife­rents visi­ons entre els estats forts i febles, entre nord i sud, entre els nou­vin­guts i els que hi són des de l’hora pri­mera. La gran prova és la que ha pro­vo­cat Vladímir Putin alte­rant per la força i sense pro­vo­cació les fron­te­res ucraïneses. És cert que Ucraïna no forma part de la Unió Euro­pea i que les pos­si­bi­li­tats que Rússia perdi la guerra són min­ses per molt que hi hagi l’ajut dels Estats Units i d’Europa a un pre­si­dent Zelenski que porta cinc mesos resis­tint amb una valen­tia i un coratge que no s’aca­ben d’enten­dre a Occi­dent.

Putin no pot per­dre però tam­poc ha de gua­nyar engo­lint per la força ter­ri­to­ris que no són seus cau­sant una ter­ri­ble mor­tal­dat. No s’ha d’obli­dar que la guerra va con­tra la mateixa idea d’Europa, nodrida dels seus vells fan­tas­mes, les seves con­fron­ta­ci­ons i també de les lli­ber­tats i l’estat de dret que se’n deriva de dues revo­lu­ci­ons com­ple­mentàries, l’anglesa i la fran­cesa, que encara avui són el mirall per cons­truir soci­e­tats més jus­tes, més lliu­res i més solidàries. Europa és una garan­tia de la super­vivència de la democràcia i del res­pecte entre els pobles. Pas­sa­rem grans difi­cul­tats però Putin no des­truirà el nos­tre sis­tema de vida, fràgil però lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.