Opinió

opinió

Promoció ‘cultural’ del patrimoni

Considero que no són ni adequats ni desitjables

Ahir passava per davant de la Ciutadella de Roses i de les deu pancartes que penjaven de la muralla de la façana d’entrada, cap d’elles feia referència a l’important patrimoni històric i arqueològic que es conserva en el seu interior. La Ciutadella, per si no ho sabeu, és un dels elements més rellevants del nostre patrimoni, declarat bé cultural d’interès nacional, amb la categoria de monument històric, des de l’any 1961. És dir, que gaudeix de la màxima protecció que estableix la llei de patrimoni vigent. Segons aquesta regulació, resumidament, no s’hi poden fer accions que no assegurin la integritat del seu valor cultural i la seva preservació i conservació. Fins i tot, en dos articles de la mateixa llei s’especifica, precisament, que una de les prohibicions en matèria d’intervenció sobre el bé és col·locar-hi publicitat i anuncis que puguin alterar-ne la contemplació!

Des de fa anys que la Ciutadella ha esdevingut, especialment a l’estiu, escenari de diversos concerts multitudinaris. En aquests moments és l’única seu del festival Sons del Món, on s’han fet tretze concerts en l’espai de set dies. Sempre m’he manifestat en contra d’actes culturals multitudinaris d’aquest tipus en llocs patrimonialment sensibles com ho és la Ciutadella. Considero que no són ni adequats ni desitjables.

Recordo, quan hi treballava, que no ens era permès excavar en segons quins espais atès que havien de quedar disponibles per als concerts. Fins i tot, es varen haver de soterrar restes ja descobertes, d’una importància considerable, perquè “el forat impedia poder disposar de l’espai”.

Podeu considerar-me extremista en temes de patrimoni i més quan veig que la llei no s’aplica de manera estricta en tots els casos. Que es valori l’èxit del festival pel fet de tenir una assistència de més de 26.000 espectadors, fa molta angúnia. Sé que el tema és polèmic i que hi haurà qui em dirà que és una manera de donar ús al patrimoni i de fer que es conegui. Ho sento, però no m’ho crec. Voldria saber quants d’aquests espectadors s’han interessat per saber a què corresponen els murs “del marc incomparable” que hi ha al voltant de l’escenari o les restes arqueològiques que es troben just a sota dels seus peus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.