Editorial

Una emergència global i una sola salut

L’emergència climàtica és el principal repte que ha d’afrontar la humanitat en el seu conjunt. L’augment de les temperatures a causa de la contaminació i tot el que se’n deriva tindrà efectes a tot arreu, en alguns punts més catastròfics que en altres. Catalunya, per la seva posició geogràfica –la conca del Mediterrani s’està escalfant a un ritme més accelerat del previst–, no quedarà al marge d’aquestes conseqüències. Cal ser molt conscients que la pujada dels termòmetres no afecta només el medi ambient i el nostre confort immediat. Estem passant l’estiu més calorós que es recorda, ens preocupen la sequera, el nivell dels pantans i el risc d’incendis. Però tot això són només els primers símptomes d’una crisi que tot just comencem a entreveure. Els experts ja fa dècades que estan advertint sobre una qüestió igualment preocupant: els desplaçament de determinades malalties a latituds on fins ara no eren presents. Els vectors que les transmeten –mosquits, paparres...– no són immunes als canvis ambientals i es desplacen a nous hàbitats que els són propicis. Ja hem tingut casos autòctons de dengue, una infecció vírica transmesa per la picada d’algunes espècies de mosquits, com ara el tigre. Aquest mosquit no existia a Catalunya fins al 2004 i ha proliferat gràcies, entre altres coses, al canvi climàtic. A part del dengue, els mosquits tigre també poden transmetre altres malalties, com ara les produïdes pels virus Zika o del chikungunya. Per això és bàsic enfortir les xarxes de vigilància i actuar abans que casos esporàdics es converteixin en un problema de salut pública.

Si ens preocupa la nostra pròpia salut, no la podem desvincular de la salut animal ni de la salut planetària. Cal prendre molt seriosament el concepte ‘one health’ (“una sola salut”, en anglès), que insisteix en la importància de la previsió i la prevenció, amb una visió més global. Controlar la salut animal és bàsica: set de les vuit malalties més perilloses segons l’OMS les contagien animals. Per desgràcia, pel que fa a la salut del planeta fem tard, només ens queda mitigar els efectes del mal causat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia