Opinió

15 són 15

Barcelona-Houston-La Fatarella

El despoblament de l’interior de Catalunya, que sembla no tenir aturador, planteja importants reptes per les ciutats, com la congestió, la contaminació i una pressió pels recursos naturals que amenaça la sostenibilitat. Tots coneixem exemples de gent que, durant els darrers 50 o 60 anys, han marxat a la ciutat. Fer el camí invers, però, no és gens habitual. El Josep i la Montse en són un raríssim exemple.

Però anem a pams. El Josep, nascut el 1966 a Reus, viu fins als 4 anys a La Fatarella (Terra Alta). Fill de pagesos, la Pilar i el Miquel, que l’any 1971 emigren a Barcelona fugint d’una agricultura de baixa productivitat i buscant millors condicions de vida. Amb només 13 anys, el Josep descobreix la passió per la cuina al famós restaurant Ca l’Isidre de Barcelona. Fa diverses estades en restaurants de Catalunya, França i Espanya. L’any 1986 fa el servei militar a Madrid, exercint de cuiner personal de l’aleshores Ministre de Defensa, Narcís Serra, tasca que complementa treballant per la nit al mític restaurant Jockey, avui desaparegut. Del 1993 al 2021 treballa de cap de cuina a Sibaris Catering (Sant Cugat del Vallés). A principis del 2021 marxa a Houston (Texas) on exerceix de head chef i mentor de dos negocis de restauració de cuina espanyola.

La Montse, nascuda el 1966 a Reus, és filla de mare de Reus i pare de Santa María del Páramo (León). El seu pare va exercir de metge primer a Porrera (Priorat) i després a Valls (Alt Camp) durant 45 anys. La Montse viu a Valls fins els 18 anys, quan marxa a estudiar medicina a Barcelona. És llicenciada en Medicina, especialista en Medicina del Treball i Metge de Família. Comença a treballar a l’Hospital Clínic de Barcelona i després passa a la mútua Ergasat on exerceix com a cap de gestió sanitària durant 25 anys. El darrer any i mig a Houston col·labora amb el Dr. Delclòs, cap de Salut Pública i Catedràtic de la Universitat de Houston.

Fa un mes, el Josep i la Montse deixen Houston i van a viure a La Fatarella, el poble d’on el Josep va emigrar fa 50 anys. La Montse és la nova metgessa de Vilalba dels Arcs i La Pobla de Massaluca i també exerceix a Umivale Activa Mútua Laboral, a Mora d’Ebre. ’L’escalf i el tracte proper, els colors del cel i les olors de La Fatarella, el so del silenci, les no-aglomeracions i els no-riscos planificant el temps dels viatges’ són la seva resposta quan els pregunto els motius d’haver ’tornat al poble’.

Heus ací una contradicció; es marxa a la ciutat buscant unes millors condicions de vida que el poble no pot oferir, i és precisament en els pobles on s’hi deixa ’el silenci’ que tan s’anhela a la ciutat, i que pot acabar sent el motiu d’emprendre el camí de tornada. L’exemple del Josep i la Montse són una esperança pel mon rural català. Els responsables de política territorial n’hauríen de prendre nota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.