Opinió

Girona encara enamora

No hi ha res que faci més Fires que menjar al carrer, siguin les castanyes, els xuixos, el núvol de sucre...

La nit de la inauguració de les Fires de Sant Narcís, el mestre Francesc Cassú, des de la balconada de la Casa Carles, dirigia els músics de la Simfònica de Cobla i Corda, repartits entre diferents balcons, a banda i banda de la plaça del Vi. Van interpretar la sardana de Ricard Viladesau Girona m’enamora. A banda d’una sardana, Girona m’enamora és un lema que una nit de l’any 1984 en Joan Casanovas, després de moltes hores de donar-hi voltes, va descobrir. El pintor, dissenyador, ceramista, escultor i activista cultural, que va dissenyar la famosa Gi de colors, també va llançar el lema Girona m’enamora, que després inspiraria Viladesau per fer-ne una sardana, que s’ha convertit en l’himne de la ciutat. Va ser escoltant la sardana a la plaça del Vi, que vaig recordar l’estreta relació que hi havia entre Joan Casanovas i les Fires de Sant Narcís. En Joan es passava mesos barrinant com seria el programa de Fires, quin disseny, quin lema, quina exposició, quina sorpresa oferiria als gironins. Després, just el dia de la inauguració, ell ja havia acabat la feina. Dissortadament en Joan Casanovas ja no hi és, malgrat que és molt present en una ciutat que encara enamora, tot i que ara els que manen diuen que només emociona. Però algunes de les seves idees del programa de Fires d’alguna manera han quedat.

Un exemple clar és l’edició del segon volum de llibre Girona. Menjars de Fires, de Salvador Garcia-Arbós, que l’any passat, en un primer volum, ens parlava del que menjaven a casa els gironins per celebrar les Fires, i aquest any ens parla de tot allò que mengem als espais exteriors, quan diem que anem a Fires. No hi ha res que faci més Fires que menjar al carrer, siguin les castanyes, els xuixos, xurros, el núvol de sucre, la poma amb vermell de caramel, les garapinyades, les patates de xurreria, els perritos calientes, l’arròs de la parada dels menjars o els entrepans amb botifarra de les barraques de la Copa. El periodista i escriptor gastronòmic Salvador Garcia-Arbós ens aporta aquest any una visió diferent de la tradició gastronòmica de les Fires de Sant Narcís, en un llibre amb una edició molt acurada i amb fotos de Francesc Guillament, en el qual també recull receptes, menús, postres i begudes que formen part de la gastronomia més popular de Fires, i que és a l’abast de gairebé totes les butxaques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia