Opinió

Tribuna

En nom del príncep rebel

“El 19 de novembre el col·lectiu Mir Geribert farà la seva primera acció: la primera edició de la Mostra del Llibre Penedesenc, un petit Sant Jordi de tardor

La pau i l’equilibri són la mort de l’escriptor. Ho va dir Blai Bonet, el poeta de Santanyí que va arrossegar tota la vida les conseqüències d’una tuberculosi patida quan encara era massa jove. Potser les vides normals no són prou interessants per ser escrites. Per això, les glosses, les cròniques, els poemes estan plens d’històries de vida que ens sorprenen, ens confonen i ens desconcerten. Estan plens d’històries de reptes i superacions, de vida i mort, d’amors incompresos, de justícia i revenja, i també d’enveges, odis i traïcions. I totes aquestes històries s’alimenten dels contextos històrics, culturals i socials on els seus autors es mouen: el context com a font d’inspiració.

AL PENEDÈS HI HA

un col·lectiu d’escriptors que s’han proposat fer xarxa i remarcar el valor del context territorial on escriuen, viuen o s’inspiren. I per fer-ho han adoptat el nom de Mir Geribert, un rebel de novel·la que ara fa 960 anys va gosar enfrontar-se a les autoritats civils i eclesiàstiques del moment i autoproclamar-se príncep d’Olèrdola enfront del comte de Barcelona Ramon Berenguer I. I és en aquesta rebel·lia que el col·lectiu s’ha inspirat per donar-se a conèixer. Des del Llobregat fins al Gaià, el príncep d’Olèrdola va animar els camperols a rebel·lar-se contra les imposicions del comte, una inspiració per proclamar un alçament contra l’immobilisme cultural que ens assota.

EL 19 DE NOVEMBRE

el col·lectiu Mir Geribert farà la seva primera acció: la primera edició de la Mostra del Llibre Penedesenc, que ve a ser un petit Sant Jordi de tardor. Ho farà a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú amb el suport de l’Ajuntament, el Foment Vilanoví, les biblioteques, editorials i llibreries i, de moment, una gran acollida per part de tots els implicats: més de 35 escriptors de tots els estils presentaran les seves obres i parlaran de literatura durant tot el dia, i paral·lelament la biblioteca Joan Oliva acollirà dues taules rodones sobre Literatura i territori i Penedès i mite.

EL COL·LECTIU MIR GERIBERT

neix en un moment en què el Penedès històric cobra forma a través de la vegueria Penedès. Quan les institucions polítiques comencen a donar sentit en aquest espai format per les comarques de l’Alt i Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, aquest col·lectiu cultural esdevé clau per demostrar que no es tracta només d’interessos institucionals o polítics, sinó que la vegueria es pot vertebrar des de l’acció social i cultural. El col·lectiu Mir Geribert ha estat, de moment, un espai de trobada per a tots aquests autors de les quatre comarques que encara no es coneixien i que comparteixen inquietuds derivades de la seva passió o amor per l’art en les seves diferents expressions i, amb aquesta primera acció, esdevé un moviment que serà interessant seguir al llarg dels pròxims anys. L’èxit de la primera edició de la Mostra del Llibre Penedesenc és clau per donar vida a una nova aventura molt avantatjada, ja que tindrà moltes plomes disposades a explicar-la.

LA PAU I L’EQUILIBRI,

o més ben dit, la seva restauració, són sempre l’objectiu dels herois de novel·la. Mir Geribert va tenir una mort tràgica, una mort que va acceptar com els homes de guerra acceptaven la mort al segle XI. Quins sentiments i neguits el van empènyer a fer-ho en nom de la pau i l’equilibri, en nom de l’odre davant del qual s’havia rebel·lat? No ho podem saber del cert, però els clàssics ens demostren que els sentiments i passions humans no han variat tant encara que hagin passat mil anys. Mir Geribert és un personatge amb llums i ombres, amb arestes que l’humanitzen i l’apropen a la nostra realitat. El Penedès que ell va conèixer ha quedat lluny però la seva vida, les seves aventures són, igualment, apassionants.

LA LITERATURA

i la cultura creades al Penedès són una expressió que els autors han trobat per compartir amb els lectors històries extraordinàries. Les vides normals potser no són prou interessants per ser escrites. Però, què són les vides normals? On comencen i acaben? Què diferencia el príncep rebel dels camperols que es rebel·len contra el comte Ramon Berenguer? Ara els escriptors del Penedès obren la porta a una aventura que ens convida a descobrir vides fascinants a través dels llibres. Qui s’hi podrà resistir?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.