Opinió

Keep calm

Mantinc el català

Dada preocupant en l’últim InformeCAT 2022 sobre la salut del català, fet públic ahir per la Plataforma de la Llengua: una mica més de la meitat dels catalanoparlants a Catalunya creuen que la submissió lingüística no és una amenaça per a la llengua. És a dir, la majoria d’aquells que parlen català no hi veuen cap problema, a canviar al castellà, quan al davant hi tenen un interlocutor que els sembla que no entén la nostra llengua. De fet, més del 40% dels catalanoparlants es dirigeixen directament en castellà als desconeguts que creuen que no són catalans, segons l’enquesta.

No anem bé, certament, amb aquestes constants en l’ús social del català, que, com bé destaca l’informe, “té una relació directa amb l’actitud dels seus parlants”. Com diuen la mateixa Plataforma i entitats com Mantinc el Català, la vitalitat de la llengua va amunt si els parlants ens mantenim de manera generalitzada en l’ús de la llengua.

Mantinc el Català , que es presenta com un grup de persones preocupades per l’estat actual del català, demana, “sempre des del respecte”, mantenir el català a les converses amb persones no catalanoparlants, quan es veu que aquestes entenen el català.

Amb aquesta premissa proposen iniciar les converses en català, tant orals com escrites, mantenir-les en la nostra llengua sempre que l’interlocutor ens entengui i adreçar-se sempre en català als comerços, a les empreses, a les entitats i associacions i a les diferents administracions.

Sembla senzill, però, malauradament, tots sabem que no ho és. Els casos de menyspreu cap a l’ús del català són cada cop més habituals i, sovint, fer un “mantinc el català” pot comportar estrès afegit. Podem, però, els catalanoparlants permetre’ns que la llengua vaig més pel pedregar? La resposta no pot ser una altra que el no. Mantenir el català és un requisit indispensable per millorar-ne l’ús social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia