Opinió

Novembre

El nom d’aquest mes procedeix d’haver estat el novè del calendari romà

Aquest mes ens ha marcat sempre el pas de la tardor a l’hivern, amb l’entrada del fred. El nostre refranyer en versà idees diverses: “Novembre acabat, hivern començat”, “Quan el novembre ve, abriga’t bé”, “Novembre enllà, agafa la manta i no la deixis anar”, “Novembre i febrer són marit i muller”, “Pel novembre es cull el nap que al juliol s’ha sembrat”, “Novembre humit et farà ric”, “El novembre, vi per vendre”, “De Tots Sants a Sant Andreu, vent o pluja o fred molt greu”, “Si un ocell no arriba per Sant Martí, s’ha perdut pel camí”.

El nom d’aquest mes procedeix d’haver estat el novè del calendari romà. El dia primer se celebra la festa de Tots Sants i l’endemà, el Dia dels Difunts. A finals d’aquest mes començava habitualment la collita de les olives i es tastava el vi novell. Així mateix, aquest mes era temps de boires espesses a muntanya. Abans es deia que això era obra del malvat dimoni, que les provocava per no ser vist cometent les seves malifetes.

També és conegut que a mitjan novembre el fred sol fer una breu treva, anomenada l’estiuet de Sant Martí, ben celebrat per cert.

En anar a collir olives, les dones solien cantar tonades com ara aquesta: “Aquí estic, dalt de la branca, / dalt de la branca més alta; / si collint, collint, jo queia, / que Sant Antoni em valga!” Eren també molt populars les cançons de les filadores fadrines. Així dialogaven en aquell temps una filadora vella i una de jove: “–Filla, la meva filla, / que en voldries un gipó? / –Ai, mare meva, no, no, / que de gipó ja en tinc jo. / –Filla, la meva filla, / que en vols un bon minyó? / –Mare meva, sí el voldria, / que de minyó no en tinc, no”...

En aquest mes, justament el dia 25, se celebra Santa Caterina, que era en altre temps la patrona de les noies casadores. La gent de mar, per la seva banda, creia que en aquest dia apareixia al cel un núvol de forma circular anomenat “La roda de Santa Caterina”, que escampava fortes tempestes arreu: “La roda de Santa Caterina de les barques fa xixina”, s’acostumava a dir. Altres dites sobre aquest tema eren: “De Santa Caterina a Nadal, un mes cabal”, “Per Santa Caterina proveeix de llenya i de farina”, “Per Santa Caterina, l’oli a la tina” o “Per Santa Caterina, tots a pescar sardina”...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia