Opinió

15 són 15

Sols i de dol

Intitulem, volgudament, aquest article amb una referència literària perquè els que ens dediquem a la geografia literària, a les rutes literàries, als llocs literaris ja que estimem i investiguem la literatura vinculada a un lloc, sigui per l’obra o per la biografia dels seus autors, estem de dol i ens sentim, en certa manera, sols. Sobtadament i, per la vitalitat que el caracteritzava del tot a la impensada, ens ha deixat Llorenç Soldevila i Balart (Monistrol de Montserrat 1950 - Argentona 2022) estudiós d’autors i de moviments literaris de la nostra cultura i, molt especialment, autor d’una obra en dotze volums que recullen geografia literària dels Països Catalans -deu dels quals estan ja publicats- i que es complementen amb el portal web: http://www.endrets.cat/index.php/.

Amb Soldevila, desapareix el pioner de les rutes literàries educatives a Catalunya que va iniciar ja fa quaranta anys i una mirada, no tan freqüent, sobre la nostra identitat cultural que no és altra que la dels Països Catalans. Ho remarquem perquè, massa sovint a casa nostra, hi ha mirades que coincideixen més amb les línies sobrevingudes sobre un mapa pels avatars de la política que no amb les de la naturalesa de la identitat pròpia.

Llorenç Soldevila ens ha llegat l’evidència de l’existència de llocs de tots els territoris de parla catalana que, literaturitzats, són, o poden esdevenir, actius de patrimonialització literària. I aquest és un tresor que mai no l’hi agrairem prou. En primer lloc, per la tasca ingent feta a títol unipersonal, cosa que el singularitza a ell i a nosaltres com a cultura, i, en segon lloc, per la feina feta amb una actitud generosa i una vitalitat incansable que ha estat llevat d’iniciatives que han situat la nostra geografia literària en àmbits d’alt nivell. Per tot això, li som deutors d’agraïment i reconeixement que aquests mots voldrien reflectir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia