Editorial

Pegasus interpel·la Espanya

La ponent del comitè del Par­la­ment Euro­peu que inves­tiga l’ús de Pega­sus a la Unió Euro­pea, en l’informe de con­clu­si­ons que pre­sen­tarà al ple de l’euro­cam­bra, asse­nyala Espa­nya per l’espi­o­natge con­tra els líders civils i ins­ti­tu­ci­o­nals de l’inde­pen­den­tisme, peri­o­dis­tes i advo­cats –l’ano­me­nat Cata­lan­gate– i exi­geix a l’Estat que acla­reixi del tot els casos denun­ci­ats i com­pensi les vícti­mes. El mateix comitè enviarà una missió a Espa­nya el mes de març per inves­ti­gar in situ l’afer, però l’informe en si és un cla­te­llot amb tots els ets i uts a l’Estat, perquè delata la vul­ne­ració de drets fona­men­tals que ha supo­sat l’ús de Pega­sus per espiar ‘adver­sa­ris’ polítics i per­so­nes rela­ci­o­na­des, la nul·la res­posta de l’estat de dret per pro­te­gir els ciu­ta­dans afec­tats i la inacció del govern de Pedro Sánchez (i també de la UE) per acla­rir els fets, cor­re­gir el mal us del pro­gra­mari espia i ofe­rir un res­ca­ba­la­ment judi­cial als afec­tats. També deixa clar que l’abús i falta de con­trol dels pro­gra­ma­ris espia ame­na­cen la mateixa democràcia i torna a posar Espa­nya del bra­cet de països com Polònia o Tur­quia, que jun­ta­ment amb Grècia i Xipre són els altres grans asse­nya­lats en l’informe.

La qüestió no és nova i apunta direc­ta­ment a les línies ver­me­lles de l’estat de dret i la democràcia que Espa­nya està dis­po­sada a tras­pas­sar i als drets fona­men­tals dels ciu­ta­dans que està dis­po­sat a tre­pit­jar en nom d’objec­tius polítics i/o naci­o­nals, com és el cas de la uni­tat d’Espa­nya enfront del movi­ment inde­pen­den­tista de Cata­lu­nya. I no apunta a l’Estat com un ens anònim o inde­fi­nit, sinó que inter­pel·la el govern espa­nyol, els cos­sos poli­ci­als i mili­tars que depe­nen dels minis­te­ris de l’Inte­rior i Defensa, els par­tits polítics que con­tro­len l’acció del govern, la fis­ca­lia i la judi­ca­tura. I els inter­pel·la a tots ells perquè es tracta en defi­ni­tiva de defi­nir quina mena de país volen que sigui Espa­nya, si la democràcia plena que no es can­sen de pro­cla­mar cada cop que en tenen ocasió, o bé la democràcia defec­tu­osa que no només sura des de les cla­va­gue­res de l’Estat, sinó també des d’instàncies gover­na­men­tals com en el cas del Cata­lan­gate.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.