Opinió

anàlisi

Els silencis també ens fan responsables

Vam començar aquesta set­mana amb una pluja de vagues en sec­tors molt majo­ri­ta­ris i amb gran incidència social i, hones­ta­ment, algu­nes em cos­ten molt d’enten­dre si no és perquè hi ha un horitzó elec­to­ral i s’apro­fita l’avi­nen­tesa. De fet, les expli­ca­ci­ons dels por­ta­veus sani­ta­ris tenen una coherència i fins i tot lògica, el pro­blema és que no tots els altres con­flic­tes tenen aquesta faci­li­tat de comu­ni­cació o con­sistència del relat. El fet que aques­tes atu­ra­des siguin de sec­tors en què la res­pon­sa­bi­li­tat és de dis­tin­tes con­se­lle­ries també hau­ria de ser un indi­ca­tiu, perquè si el males­tar és gene­ral, no hi deu haver una causa supra­la­bo­ral? Els res­pon­sa­bles polítics han deri­vat cap a una mena de pre­potència que els porta a pren­dre deci­si­ons uni­la­te­rals i sense cap mena de nego­ci­ació i després han de dema­nar nego­ciar per aca­bar clau­di­cant, i aquesta estratègia mai és bona per crear un clima de nego­ci­ació. Més aviat s’assem­bla a un tor­ce­braç on l’objec­tiu és que hi gua­nyi el més fort, i aquesta estratègia s’allu­nya molt del que és una nego­ci­ació. I aquesta impressió també la tenim amb el curs de la nego­ci­ació dels pres­su­pos­tos: la forma de nego­ci­ació mul­ti­la­te­ral d’ERC, les invec­ti­ves con­tra els nego­ci­a­dors, la pressió que pre­te­nen fer a través dels agents soci­als, genera un estat de cris­pació que entor­peix molt qual­se­vol acord. A mi no m’agrada l’estratègia del PSC del tot o res com estan fent, però hem de ser hones­tos i aquesta estratègia és l’emprada molt sovint per Gabriel Rufián amb una osten­tació de tes­tos­te­rona humi­li­ant que ara els la fan pagar. Des de Joan Puig­cercós, que tenia habi­li­tats nego­ci­a­do­res sense estridències, ERC a Madrid s’ha mos­trat més per l’estratègia del “broc gros” per tal de mar­car atri­buts davant de la seva parròquia. I per lide­rar i per nego­ciar s’hi ha d’estar pre­pa­rat, i és un art. En el lli­bre M’explico del pre­si­dent Car­les Puig­de­mont, comenta com arri­bat un moment va d’haver d’aga­far la nego­ci­ació dels pres­su­pos­tos amb la CUP perquè el vice­pre­si­dent econòmic, Oriol Jun­que­ras, va ser incapaç de poder arri­bar-hi. En les nego­ci­a­ci­ons del pres­su­post ante­rior, que les va por­tar el con­se­ller Jaume Giró, no vam sen­tir cap retret i més aviat les nego­ci­a­ci­ons es por­ta­ven amb una dis­creció impor­tant fins que es va arri­bar a un acord dins del ter­mini esta­blert.

Dei­xant el con­flicte dels taxis­tes de Bar­ce­lona, que és un con­flicte gre­mial i d’una certa pre­potència defen­sant una mena de mono­poli, els de la sani­tat i l’ense­nya­ment són dos con­flic­tes que des de fa anys estan més o menys latents. En l’edu­cació, l’evi­dent manca de diàleg cons­tant i les pul­si­ons de mesu­res uni­la­te­rals, com pot ser el canvi de l’inici del curs esco­lar, enfor­tei­xen el clima con­flic­tiu espe­ci­al­ment en un sec­tor en què el prin­ci­pal sin­di­cat sem­pre s’ha mos­trat més addicte a la col·lisió que no pas a la col·labo­ració.

D’entre tots els con­flic­tes d’aquesta set­mana, els sani­ta­ris són els que tenen més argu­ments i raons per pro­tes­tar. Com fa anys em deien en una reunió amb els repre­sen­tants dels met­ges del Tru­eta de Girona: “Pots pre­su­mir tran­quil que tenim una sani­tat de les millors del món, però has de saber que avui s’aguanta pels sacri­fi­cis dels sani­ta­ris i si no can­via esde­vindrà inas­su­mi­ble. No ens podrem per­me­tre aquesta sani­tat.” I el pro­blema el tenien molt ben detec­tat: el crònic infra­fi­nançament. Amb els tras­pas­sos ens van tras­pas­sar la sani­tat i el dèficit. La infra­do­tació, que està ben detec­tada i quan­ti­fi­cada, és endèmica i només la fem sub­sis­tir amb endeu­ta­ment, i l’endeu­ta­ment sem­pre és finit. Quan la UE comenci a pres­si­o­nar Espa­nya per rebai­xar el dèficit, si no hem resolt abans el finançament, tin­drem molts pro­ble­mes.

Un dels retrets que s’hau­ria de fer als res­pon­sa­bles polítics és que accep­tin aquesta situ­ació paupèrrima de dota­ci­ons dels ser­veis vitals quan cada any tenim més de setze mil mili­ons de dèficit fis­cal i que ho accep­tin sense denun­ciar-ho cada dia. Els silen­cis també ens fan res­pon­sa­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.