Opinió

opinió

Un racó especial

D’aquí va néixer la idea de col·locar-hi unes oliveres

Tots els pobles i ciutats tenen les seves places, els seus carrers, els seus indrets característics, les fonts, els edificis centenaris, els monuments que els donen una singularitat, una identitat pròpia que els seus habitants reivindiquen i protegeixen. A Santa Coloma de Farners gaudim d’un racó emblemàtic molt especial, amb un encant peculiar que traspua un propòsit de bones intencions. És el Racó de les Oliveres, un espai públic de la plaça Salvat-Papasseit ideat pels centres educatius.

Ara fa deu anys, un grup de mestres va començar a treballar un projecte engrescador amb nens i nenes de primer curs de primària. Aquesta activitat didàctica consistia a conèixer i saber d’on ve l’oli, aliment propi dels països de la Mediterrània, i fomentar la cultura de la pau. Van elaborar tota una programació basada en continguts a l’entorn de l’arbre, el fruit, les fulles, la recol·lecció, la premsa i extracció i la simbologia de la planta. D’aquí va néixer la idea de col·locar unes oliveres, en un indret de la població per concloure el projecte interdisciplinari d’una manera lúdica, compartint experiències i valors.

La proposta va ser ben acceptada per l’Ajuntament i es va buscar un lloc per poder plantar-hi tres oliveres, en representació de les tres escoles de primària. Any rere any s’ha anat adequant l’espai. Així, primer va ser la plantada dels arbres fruiters. Més tard s’hi va dibuixar la forma del símbol universal de la pau, pensat per ser visible des de l’aire. Un altre curs es va inaugurar una placa damunt una roca per donar més protagonisme i rellevància a l’entorn.

D’aquesta manera va néixer i es va forjar aquest racó tan peculiar. Cada 30 de gener, en aquest paratge se celebra la trobada amb motiu del DENIP (Dia Escolar de la no Violència i la Pau), organitzada pel centre de recursos pedagògics de la zona. Els alumnes van al Racó de les Oliveres. Allà reciten el poema de Miquel Martí i Pol: Pa amb oli i sucre. Canten, conjuntament amb l’Escola de Música, El món seria més feliç si tots fóssim amics. Pengen coloms de colors damunt les branques de les oliveres. S’intercanvien medalles amb missatges i desitjos de pau. Tot, amb l’objectiu que les noves generacions respectin els drets humans i aconsegueixin erradicar les guerres del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.